Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk: A Fed súlyos recesszióba taszíthatja a világot

2022. december 5., hétfő 06:40

Elon Musk szerint recesszió közeleg, és aggódik, hogy a Federal Reserve inflációt csökkentő törekvései súlyosbítják a helyzetet. A Twitter újdonsült vezére szerdán egy tweetben szólította fel a Fedet, hogy azonnal csökkentse a kamatokat, mert azzal „felerősíti egy súlyos recesszió valószínűségét”.

Musk szokásához híven a Twitteren írta ki magából a gondolatait a szerinte közelgő recesszióval kapcsolatban, amihez többen is csatlakoztak. Többek között a Tesmanian cég társalapítója, Vincent Yu válaszolgatott, majd  a NorthmanTrader alapítója, Sven Henrich is csatlakozott a beszélgetéshez.

Henrich Megjegyezte, hogy a Fed monetáris politikája túl sokáig maradt túl laza, és a jegybank hirtelen akart nagyot szigorítani anélkül, hogy figyelembe vette volna a kamatemelések késleltetett hatásait. Ezzel a vállalatvezető szerint az a gond, hogy később ütközhetnek ki az okozott károk.

Musk erre azt válaszolta, hogy  pontosan .

Az új Twitter-vezér egyébként nem először figyelmeztetett egy közelgő recesszióra.

Egy hasonló eszmecserében október 24-én a világ leggazdagabb embere úgy becsülte, hogy a globális recesszió 2024 tavaszáig tarthat, bár megjegyezte, hogy csak találgat. Ebben az időben hasonló jóslatokat tett az üzleti világ több nagyágyúja is, például Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója, Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója és David Solomon, a Goldman Sachs vezére – világít rá a CNBC.

A Fed idén már fél tucatszor emelte irányadó kamatlábát, az egynapos hitelkamatlábat a 3,75-4 százalékos célsávba emelve, és várhatóan még néhányszor emelni fog, mielőtt leállna.

Az elmúlt napokban a Fed tisztviselői azt mondták, hogy kisebb emelésekre számítanak, mint a négy egymást követő 0,75 százalékpontos emelés, amelyek közül a legutóbbi november elején történt – ismerteti a CNBC.

(Borítókép: Elon Musk. Fotó: Mike Blake / Reuters)

Rovatok