Index Vakbarát Hírportál

Tíz évre börtönbe kerülhet a hatósági árral csaló benzinkutas

2022. december 6., kedd 16:28

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt – tudatta kedden a NAV.

Az eljárás adatai szerint napi rendszerességgel, nyitvatartási időn kívül hatósági áron szolgált ki egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetője egy céget, amely nem jogosult a kedvezményes beszerzésre.

Az adóelkerülő vevő ezerliteres, úgynevezett IBC-tartályokba tankolt közvetlenül a kútfejről. A kutas még arra is odafigyelt, hogy az üzemanyagtartályok űrmérete szerint, részletekben töltse és papírozza le a tankolást.

Az eladó minden megtöltött tartály után harmincezer forint kenőpénzt fogadott el.

Az üzemanyag értékesítésére vonatkozó jogszabályok megszegésével az eladó több mint kilencezer liter üzemanyagot adott el piaci ár helyett hatósági áron, így csaknem hatszázezer forint áfával rövidítette meg a költségvetést, cége pedig 2,6 millió forint bevételtől esett el – írja az MTI.

A hatósági áras üzemanyag illegális megcsapolására ráállt benzinkutat teljes ellenőrzés alá vonta a NAV. A kút üzemeltetőjét és egyik vevőjét gyanúsítottként hallgatták ki, majd a kutast őrizetbe vették. A bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással, vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel gyanúsított férfi akár tíz év szabadságvesztésre is számíthat – tudatta a NAV.

Magyarországon az elmúlt napokban felütötte fejét az üzemanyaghiány, a kutak előtt kígyózó sorok alakultak ki, a várakozó járművek már a forgalmat is lassítják. A Mol elismerte, hogy kritikus a helyzet, miután beindult a pánikvásárlás a kutakon.

Rovatok