Index Vakbarát Hírportál

Földgázhiány Európában? Erre számíthatunk a fűtési szezonban

2022. december 6., kedd 18:56

Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz – áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: előző prognózisa óta az euróövezeti gazdaság valamivel ellenállóbbnak bizonyult a vártnál, elsősorban a szolgáltatási szektor – mindenekelőtt a fogyasztás és a nemzetközi turizmus – újraindulási dinamikája miatt.

A földgázellátási válság is enyhült, mivel a vártnál jobban halad a tározók feltöltése, így csökkent az ellátási korlátozások kockázata, és visszaesett a földgáz nagybani beszerzési ára is – tájékoztatott a Fitch Ratings.

A cég adatai szerint az Európai Unió tározóiban lévő földgázmennyiség novemberben megközelítette a teljes évi EU-fogyasztás 20 százalékát – a németeknél ez az arány 25 százalék –, és ez hosszabb távú visszatekintésben megfelel az ilyenkor szokásos töltöttségi szintnek.

A Fitch Ratings szerint ez figyelemre méltó eredmény, tekintettel arra, hogy az év közepe óta meredeken zuhant a vezetékes szállítású orosz földgáz európai importja. 

Borúlátók a hitelminősítők

A földgázfogyasztási adatokból kiindulva a Fitch arra számít, hogy az euróövezeti gazdaság az idei negyedik negyedévben recesszióba kerül, 2022 egészében ugyanakkor az eddig vártnál lendületesebben, átlagosan 3,3 százalékkal emelkedik a valutaunió hazai össztermékének (GDP) értéke.

Az utóbbi napokban más nagy londoni házak is a korábbiaknál számottevően komorabb előrejelzéseket adtak a világgazdaság jövőre várt teljesítményére a romló globális kondíciók miatt.

A Moody's Investors Service hitelminősítő éves előrejelzésében közölte: az idén még 3 százalékos, jövőre 1,7 százalékra lassuló globális GDP-növekedéssel számol reálértéken.

Az ukrajnai háború kezdete előtt, februárban kiadott előző prognózisában a Moody's Közép- és Kelet-Európában a térségi szintű hazai össztermék átlagosan 4,5 százalékos bővülését valószínűsítette 2023-ra, új előrejelzésében azonban ezt 1,3 százalékra csökkentette – írja az MTI.

Rovatok