Index Vakbarát Hírportál

Itt a teljes lista az európai benzinárakról

2022. december 8., csütörtök 18:59

Még kedd késő este jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, hogy a kormány kivezeti az üzemanyagárstopot. Azóta csak piaci áron lehet tankolni valamennyi hazai töltőállomáson a korábban bevezetett 480 forintos literenkénti ár helyett. Már az is ismert, hogy pénteken ismét változik a benzin és a gázolaj ára idehaza, ennek fényében néztünk utána, mi a helyzet az árakkal összeurópai szinten.

A jelenlegi adatok szerint Oroszországban lehet a legolcsóbban benzinhez és gázolajhoz jutni: ott ugyanis – forintra átszámolva – a 95-ös oktánszámú benzin literenként 322 forintba, a gázolaj 349 forintba kerül – írja a holtankoljak.hu.

A portál ismertetése szerint a környező országok közül Ukrajnában a legolcsóbb az üzemanyag, a 95-ös benzin 550 forintos, a gázolaj 589 forintos áron áll a nemzetközi üzemanyagárakat összesítő táblázat szerint.

Szlovéniában 566 forintos áron mozog a benzin, a gázolajért literenként 645 forintot kell fizetni. Lengyelországban ugyanez az adat 578 és 684 forint. Romániában 605 forint a benzin ára, a gázolajhoz képest százforintos a különbség (706 forint).

Az európai országok közül az alábbi módon áll jelenleg az adatsor a 414,49 forintos euróárfolyammal összehasonlítva:

*Norvégia benzinárai 2022. október 12-i adat.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy péntektől várhatóan csökkennek az üzemanyagárak a magyarországi benzinkutakon. A Mol a benzin esetében bruttó nyolc forinttal, a gázolaj esetében pedig bruttó öt forinttal csökkenti a nagykereskedelmi árat.

Így, figyelembe véve az éppen aktuális piaci árakat, amennyiben érvényesítik a kutakon a fenti árváltozást, úgy a következő átlagárakkal találkozhatunk:

Véget ért az ársapka

A hazai kutak ellátása kedden került kritikus állapotba. Ahogy arról aznap többször hírt adtunk, a töltőállomások többségénél csak a drágább, prémium-üzemanyaggal találkozhattak az autósok, majd délutánra a legtöbb kútnál már ezzel sem. Az ügyben kerestük a Molt, kérdésünkre Bacsa György, a vállalat ügyvezető igazgatója közölte: az ellátási helyzet egyértelműen kritikus.

A magyar olajvállalat ezt követően adta hírül: a Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése többhetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 22:30-kor kezdődő, Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával tartott rendkívüli tájékoztatóján bejelentette, hogy 

A KORMÁNY DECEMBER 6-A ESTÉTŐL KIVEZETI A 480 FORINTOS ÁRSTOPOT A MAGYAR BENZINKUTAKRÓL.

A kormány még 2021. november 15-én határozta meg az üzemanyag legfelső árát 480 forintban. Az intézkedés első körben három hónapra szólt, majd többször is meghosszabbították. A tegnapi sajtótájékoztatón Hernádi Zsolt elmondta, hogy az eddigi, 480 forintos hatósági ár megszüntetését követően a Molon a normál 95-ös oktánszámú benzin literje 641 forintba kerül majd, a nem prémium gázolajért pedig 699 forintot kell fizetni literenként.

Az OMV-nél viszont már ennél drágábban lehetett hozzájutni kedd éjjel, közvetlenül az árstop feloldása után is. Az egyik vidéki kútjukon készült fotó szerint 661 forintba került a 95-ös benzin, a gázolajért 719 forintot kértek literenként.

A Magyar Közlönyben megjelentek után a kormány hivatalos Facebook-oldalán azt írták, hogy a Brüsszelben meghozott döntések miatt egész Európában szankciós benzinárak vannak. Az ebből keletkező pluszbevételt a kormányzat elvonja a cégektől, és tájékoztatásuk szerint átirányítják a rezsivédelmi alapba.

„Az eddigi 40-ről 95 százalékra emeltük a szankciós extraprofitra vonatkozó adó mértékét” – közölték.

A Molra 95 százalékos extraprofitadót vetettünk ki

– derül ki a bejegyzésből.

(Borítókép: Oliver Bunic / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok