Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlenül üti a piac a forintot

2022. december 8., csütörtök 10:54

A szerdai erősödés után csütörtökön 180 fokos fordulatot vett a forint, miután megérkeztek a hazai inflációs adatok.

Megérkeztek a legfrissebb inflációs adatok. A KSH adatai szerint novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest – ezzel európai szinten negatív rekorderek vagyunk.

2022. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,8 százalékkal nőttek. A legdurvább áremelkedést a tojás (102,9 százalék), a kenyér (81,8 százalék), a tejtermékek (79,0 százalék), a sajt (78,8 százalék), a vaj és vajkrém (77,3 százalék) produkálta.

Az infláció csuklóztatja a forintot

A magyar fizetőeszköz is megszenvedi a brutális pénzromlást – a reggeli órákban még 411-es árfolyamról 1-2 óra leforgása alatt 415-ig gyengült a forint az euróval szemben. Ezzel egyre biztosabb, hogy egy újabb gyengülési hullám vette kezdetét.

Ezt a verést nem teszi zsebre

Az inflációs adatokra mélyrepüléssel reagált a forint, és egy olyan szintet szakított át, amit már napok óta kerülgetett, a 415-ös EUR/HUF árfolyamot. Úgy áttörte a forint ezt a szintet, hogy az új ellenállási ponton, a 420-as szint közelében állhat meg. Jelenleg a 417-es szinten lépked. 

(Borítókép:  Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok