Index Vakbarát Hírportál

Húszmilliárd forintos magyar szálloda épül az Egyesült Arab Emirátusokban

2022. december 8., csütörtök 18:34

Először vásárolhatott telket és építhet szállodát magyar érdekeltségű cég az Emirátusokban. Rász el-Haima nemrég azzal került be a hírekbe, hogy ott építik meg az Emírségek első kaszinóját. A magyar érdekeltségű szálloda a mesterséges, ember által épített Al Mardzsan-szigeten helyezkedik majd el. A PRESTON 255 szobás szállodakomplexumának építése jövőre kezdődik.

Saját tőkéből, Csehországban kibocsátott vállalati kötvények eladásából és a szállodaszobák értékesítéséből finanszírozza a cseh–magyar PRESTON a Sun Beach Resort névre keresztelt projektet. A PRESTON vállalatot a cseh üzletember, Filip Navrátil és magyar társa, Hegyvári Bálint hozta létre. Korábban évekig együtt dolgoztak a nemzetközi pénzügyi piacokon.

Rász el-Haima az egyik leggyorsabban fejlődő turisztikai központ az Emirátusokban. Köszönhető ez elsősorban az előnyös elhelyezkedésnek – a látványos hegyvonulatoknak az Emírségek legmagasabb pontjával, Dzsebel Dzsaisszal –, valamint a napsütötte tengerparti üdülőhelyek alig egyórányi távolságra helyezkednek el egymástól – közölte a cég.

Nemrég bővült a vasúti hálózat, egymás után nyitják hoteleiket a világ vezető szállodaláncai (Hilton, Rixos), az amerikai Wynn Resorts pedig nemrég jelentette be, hogy ott nyitják meg az Egyesült Arab Emírségek első kaszinóját, amely nagyobb lesz, mint a Las Vegas-i egységük.

Az avokádógenerációt szólítja meg a szálloda

A PRESTON körülbelül 8,5 millió dollárért vásárolta meg a mintegy tízezer négyzetméternyi területet az Al Mardzsan-szigeten, míg a projekt teljes költsége eléri az ötvenmillió dollárt (hozzávetőleg húszmilliárd forintot). A projektfinanszírozás első szakaszában Csehországban bocsátottak ki vállalati kötvényeket, amelyek értékesítése hamarosan lezárul.

A Sun Beach Resort-projekt építése 2023 elején indul, és a tervek szerint csupán egy évet vesz igénybe. Ez elsősorban a moduláris építészeti megoldásnak köszönhető: az épület elemeit előre legyártják Lettországban, így a helyszínen szinte már csak az elemek egymásra építése történik. Ennek a költséghatékony megoldásnak köszönhetően jelentős mélyépítészeti munkákra sem lesz szükség.

A szálloda üzemeltetését az Earth Hotels látja el. Elsősorban az önfenntartó és ökocentrikus szemléletet valló, az úgynevezett avokádógenerációt, vagyis a kilencvenes évek után született fiatal utazókat, digitális nomádokat kívánják megszólítani.

A komplexumot teljesen napjaink digitális nemzedékének igényeihez szabják.

Így például a szállodában a vendégek mindent egy applikációról intézhetnek, sőt még azt is láthatják, mennyi vizet és áramot használtak ott-tartózkodásuk alatt, vagyis láthatják, hogyan alakul az ökolábnyomuk a nyaralás folyamán.

Mindent digitálisan intéznek, még recepció sem lesz

A telefonról lehet sivatagi tevegelést, motorozást, jet-skit foglalni, a szállodában pedig lehetőséget nyújtanak az olyan szabadidős tevékenységek gyakorlására, mint a jóga, a harcművészetek, vízi sportok. Rendszeresen indítanak hegyi túrákat a közeli Dzsebel Dzsaiszba.

Minden digitálisan történik, így a tervek szerint még hagyományos értelemben vett recepció sem lesz. Nem lesz sorban állás, sem papírmunka és útlevél-ellenőrzés, a vendégek azonnal elfoglalhatják szobáikat okostelefonjuk segítségével.

Az ökotudatosság jegyében sok más mellett arra is figyelnek majd, hogy például az étterem számára elsősorban helyi termelőktől vásárolnak termékeket – az Emírségek mezőgazdaságának zászlóshajója Rász el-Haima: itt termelik a legtöbb zöldséget az országban, évszaktól függően gazdag a citrus- és mangótermés is.

Rovatok