Index Vakbarát Hírportál

Részben tudja csak kifizetni a Dunaferr vezetése a dolgozókat

2022. december 9., péntek 17:57

Újabb információk láttak napvilágot a Dunaferr-üggyel kapcsolatban. A Vasas Dunaferr szakszervezet elnöke megerősítette azon híreket, melyek szerint a Dunai Vasmű vezérigazgatója levélben tájékoztatta munkavállalóit arról, hogy külső segítség nélkül nem tudja kifizetni az elmaradt dolgozói béreket.

Mint arról korábban beszámoltunk, orosz tulajdonosi háttere miatt az Európai Unió nyolcadik szankciós csomagja kilátástalanná tette a Dunaferr Vasmű helyzetét, így az Index információi szerint felszámolás várhat a nagy múltú iparvállalatra. (A Dunaferr egyébként azt állítja: a hírek a cég elkerülhetetlen felszámolásával kapcsolatban hamisak és alaptalanok.)

A Dunaferr jelenleg 4 ezer embert foglalkoztat, a leányvállalatoknál pedig további 1500 ember dolgozik. Nagyságrendileg 10 ezer munkahely és 30-40 ezer ember sorsa függ attól, sikerül-e megmenteni az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexumát.

Az ügy miatt szerdán Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere válságtanácskozást tartott, ezen a Dunaferr helyzetéről egyeztetett a meghívottakkal, ugyanis a kormány segítsége nélkül már hétfőn végképp leállhat a Dunai Vasmű kohója. A Mérce információi szerint pedig

Jevgenyij Tankiljevics, a vasmű irányítója csütörtökön levélben tájékoztatta a gyár munkavállalóit, hogy a vasmű külső segítség nélkül nem tudja kifizetni az elmaradt dolgozói béreket.

Ezt a Dunaferr vezetősége tagadja. Mint azt a lapnak elmondták, a bérelmaradásokról szóló információk nem igazak. A Vasas Dunaferr szakszervezet elnöke azonban ennek az ellenkezőjéről számolt be, és elmondta azt is, hogy a dolgozók már többször kaptak hasonló levelet.

A levél tartalma

A levél tartalmát a portál változtatás nélkül közölte:

Az ISD DUNAFERR Zrt. és leányvállalatai kritikus gazdasági helyzetére tekintettel, decemberben az ISD DUNAFERR Zrt. és leányvállalatai az alábbi módon tudják a 2022. november havi béreket megfizetni a munkavállalók részére:

  1. A munkáltató a társadalombiztosítási eljárásokat (táppénz, GYED, GYED extra stb.) hiánytalanul, teljes összegben teljesíti minden munkavállaló részére.
  2. A munkáltató a munkaszerződések szerint járó teljes bér után megfizeti az adókat és a társadalombiztosítási járulékot is.
  3. A munkáltató az önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulást szintén teljes összegben fogja teljesíteni.
  4. A munkáltató 2022. december 9-ig hiánytalanul, teljes összegben kifizet minden olyan munkabért, melynek havi összege a nettó 200 000 forintot nem haladja meg.

A havi nettó 200 000 forintot meghaladó munkabéreket a munkáltató két részletben tudja teljesíteni. Az első részlet összege minden érintett munkavállaló vonatkozásában 200 000 forint lesz, amely 2022 december 9-ig kerül kifizetésre.

A 200 ezer forint összeget meghaladó részlet kifizetése akkor történik meg, ha társaságunk külső pénzügyi segítséget kap, vagy kint lévő pénzügyi forrásai rövid időn belül megérkeznek.

Amennyiben bármely előzőleg említett forrásból pénz érkezik társaságunk számlájára, úgy azonnal és elsődlegesen a fennmaradó bért fogjuk rendezni Önök felé.

(Borítókép: Faludi Imre / MTI)

Rovatok