Index Vakbarát Hírportál

Az árstop meghosszabbítására készülhet a kormány

2022. december 9., péntek 15:22

Sajtóértesülések szerint a kormány akár húsvétig is meghosszabbíthatja az élelmiszerárstopot, ami jelenleg december végéig van érvényben.

A Portfolio több forrásra hivatkozva arról ír, hogy a jelenleg decemberig tartó árstopot a kormány nem szüntetné meg az év végével, legalább húsvétig fenntartaná. Erről állítólag már a legutóbbi kormányülésen is tárgyaltak.

Ezzel kapcsolatban az Index is levélben kereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Az árstopos termékek körében egyre drasztikusabbá válik az élelmiszerhiány, ezért a kormányzat nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba helyezhet – állítja a lap egyik forrása.

A magyar termékek bánhatják a döntést

Ugyan a kereslet egyre fokozódik, a kínálat viszont továbbra sem nő, hiszen a kereskedőknek nem érdeke többet adni a tavalyi mennyiségnél az elszenvedett veszteségek miatt. Már vannak olyan jelek is, miszerint bizonyos termékekben jobban betör az import. Az egyik forrás szerint emiatt egyre kevésbé fognak tudni magyar termékeket kínálni a kiskereskedelmi láncok, hiszen vannak, akik importforrásból olcsóbb áruhoz juthatnak.

Nemrégiben írtunk róla, hogy a termelők attól tartanak, az olcsóbb lengyel importtojás felé fordulhatnak a magyar kereskedők. A megnövekedett takarmány- és energiaárak miatt szenvedő hazai tojástermelőknek kifejezetten rosszkor, a karácsony előtti egyik főszezon idején jött a tojás árstopja. 

A lap forrása úgy látja, hogy a hosszabbítással egy dolog garantált, mégpedig a vártnál magasabb inflációs pálya, ugyanis az árstopos termékeken keletkező egyre nagyobb veszteséget szétterítik más termékekre. Ahogy fogalmazott:

Az árstop a teljes ellátási láncot veszélybe sodorja.

A kiskereskedők a legnagyobb vesztesei az árstopnak

A lap másik forrása szerint nem világos, hogy a kormány miért tartja fent még az árstopot, ugyanis a boltok most is szétosztják a veszteséget más termékekre.

Ez azért lehet veszélyes, mert amikor megszűnik az árbefagyasztás, hatalmasat fog nőni az addig árstopos termékek ára is – eközben azoknak a termékeknek nem fogják csökkenteni az árát, amelyekre szétterítették az árbefagyasztás miatti veszteséget. A Portfolio információi szerint az árstop fenntartásával a kormány célja, hogy kiűzzön egyes kiskereskedelmi multikat az országból.

(Borítókép: Index)

Rovatok