Index Vakbarát Hírportál

Egy előnye biztosan van a benzinárstop eltörlésének

2022. december 10., szombat 09:53

A benzinárstop eltörlése után ugyan továbbra sem világos, mikor tankolhatunk úgy, mint régen, egy előnye azonban biztosan van már a kormány rendeletének: megszűnt a pánikvásárlás.

Amint arról az Index is beszámolt, a napokban kialakult válságos helyzetre való tekintettel a magyar kormány kivezeti a 480 forintos ársapkát a magyar kutakról. Ezt kedd este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója jelentette be.

Az első árstop nélküli napok azonban nem azt igazolják, hogy az üzemanyaghiány megoldott kérdés lenne.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Világgazdaság megkeresésére megerősítette, hogy a probléma továbbra is fennáll, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kedd 23 órától számított időszak túl rövid ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni. Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy miért nincs elég benzin és dízel a töltőállomásokon.

Megszűnt a pánikvásárlás

Hiába vezettek be a benzinkutak mennyiségi korlátozásokat, óriási pánikvásárlásba kezdtek a magyarok, ami azt eredményezte, hogy az elmúlt héten évtizedek óta nem látott krízis alakult ki a kutakon. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a legutóbbi Kormányinfón úgy fogalmazott:

Utoljára a 70-es, 80-as években láttunk kígyózó sorokat a magyar kutakon. Káosz alakult ki, töltőállomásaink negyedében volt leürülés az elmúlt napokban, semmilyen üzemanyag nem volt kapható ezeken a pontokon. Elképesztő problémák alakultak ki, ilyen még nem volt a Mol történetében.

A jelenséget pánikvásárlásként emlegették a nyilvánosságban, ám tulajdonképpen nyerészkedés történt, senki se akart lemaradni a 480 forint jelentette árelőnyről. Grád Ottó rámutatott: azzal, hogy a kormány a Mol kérésének helyt adva döntött az üzemanyagárstop kivezetéséről, értelmetlenné tette a nyerészkedést. Ennyivel tehát könnyebbült a rendszer és az ellátás – írja a lap.

Mikor rendeződhet a helyzet?

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu vezetője korábban az Index megkeresésére elmondta, nagyjából 1-1,5 hónapra van szükség, hogy normalizálódjon a piac, és nagyon sok múlik azon, hogy a százhalombattai finomító mikor tud újra 100 százalékon dübörögni – az eddigi hírek szerint erre még idén sor kerülhet. 

Az árak tekintetében nem számít a közeljövőben nagyobb konszolidációra, hiszen ezt a forint árfolyama és az olajár nagyban meghatározza.

(Borítókép: Tankolás egy benzinkúton 2022. december 5-én. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok