Index Vakbarát Hírportál

Váratlan fordulat a minimálbérek körül, nagyobb növekedésre lehet számítani

2022. december 10., szombat 08:12

Új javaslattal folytatódik a szakszervezetek és a munkavállalók közötti alkudozás. A kompromisszum lényege, hogy a vállalkozásoknak nagyobb bérteher-növekedést jelentő bérminimum-emelés két lépcsőben történne, aminek köszönhetően akár bruttó 300 ezer forint fölé emelkedhetne a minimálbér az év második félévétől.

Nemrég arról írtunk, hogy hozzávetőlegesen 15 százalékos minimálbér-emelés várható januártól. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az Indexnek arról beszélt, lassan megtörténhet a munkavállalók és a munkáltatók közötti megállapodás a jövő évi béremelésről.

„Mostani várakozásaink szerint 15-17 százalékos béremelés várható. A munkáltatóktól 15 százalék alatti számokat hallottam, munkavállalói oldalról pedig 15 százalék felettit. Nagyjából ekörül látom az egyezséget, de ez teljességgel a partnerektől fog függeni” – fogalmazott az államtitkár.

Ezt erősíti meg a napi.hu értesülése is, amely szerint akár 17 százalékkal is emelkedhet jövőre a minimálbér összege, ha a szakszervezetek és a munkáltatók megegyeznek egy, az eddigiektől merőben eltérő kompromisszumos javaslatról.

A kétlépcsős emelés lehet a megoldás

Az új javaslat lényege, hogy a vállalkozásoknak a minimálbérnél jóval nagyobb bérteher-növekedést jelentő garantált bérminimum két lépcsőben emelkedne a jövő évben. Az első emelkedés januárban jöhet, a bruttó összeg 12-13 százalékkal nőhet, majd júniustól egy további emeléssel az összeg elérné a bruttó 300 ezer forintot a második félévre.

A munkáltatók az egylépcsős, 15 százalékos emelésbe eddig nem mentek bele, de a kétlépcsős bérminimum-emelés olyan kompromisszumos alku lehet, amelyet nekik is érdekük lehet elfogadni.

A garantált bérminimum emelése azért jelentős tétel a vállalkozásoknak, mert rengetegen vannak, akiknek a bértorlódás miatt a magasabb kereseti kategóriákban is emelni kell a fizetésén. Minél jobban nő a bérminimum, annál több munkavállaló fizetésének emelésére kényszerülnek a cégek – írja a portál, akik felhívják rá a figyelmet, hogy ezzel a munkavállalók sem járnának rosszul, mivel egy júliusi második emeléssel a bérminimum összege akár meghaladhatja a 300 ezer forintot a második félévben.

Információik szerint a szakszervezetek ebben az esetben

a korábbi 15 százaléknál nagyobb, akár 17 százalékos minimálbér-emelést is várnak.

A szociális juttatásoknak is jót tenne a megállapodás

A munkavállalók álláspontja változatlan: a jelenlegi helyzetben elengedhetetlen a legalacsonyabb keresetűek és a szociális ellátásban részesülők anyagi biztonságának megtartása.

A minimálbér emelésével számos szociális juttatás is emelkedne, mint például a kisgyermekesek ellátása vagy a táppénz. Ha a megállapodást aláírják a felek, akkor a minimálbér jövőre bruttó 235 ezer forint lehet, míg a garantált bérminimum januártól 293 800 forintra, júliustól pedig legalább 301 ezer forintra emelkedne.

(Borítókép: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok