Index Vakbarát Hírportál

Titkos levél látott napvilágot a Magyarországnak szánt uniós pénzekről

2022. december 10., szombat 21:10

Továbbra sem elégedett az Európai Bizottság az Integritás Hatóság szabályaival, az ügyészi vizsgálatok bírósági felülvizsgálati folyamatával és a vagyonnyilatkozati rendszer tartalmi elemeivel. Komoly hiányosságokra és gyengeségekre hivatkozva továbbra is azt javasolja, hogy függesszék fel a Magyarországnak járó uniós forrásokat, illetve tiltsák meg, hogy uniós pénzt kaphassanak a közérdekű vagyonkezelő alapítványok – írja a Portfolio egy, a birtokába jutott brüsszeli levél alapján.

A levélhez csatolt dokumentumból kiderült, hogy a legutóbbi, november 30-i bizottsági értékelésben megnevezett 13 problémából a magyar kormány mindössze egy esetben, az adatközlési transzparenciaszabályok esetében járt el teljeskörűen. Továbbá részben kezelte azt a problémát is, ami arra keresi a választ, hogy ki a felelős a központi adatregiszterben feltárt adathiányosságért.

A lap beszámolója szerint a magyar kormány tehát 11-féle hiányosság és gyengeség kezelésével nem tud elszámolni, amit december 7-ig nem kezelt, ez pedig komoly kockázatokat jelenthet az uniós költségvetésre.

Az Európai Bizottság levele kiemeli, nem az a fontos, hogy a vállalások mindegyikét számszerűen kipipálják, hanem az, hogy azok tartalmilag és minőségben is megfelelően teljesüljenek. Ezzel ellentétben a bizottság úgy véli, hiába kérték a kormányt, hogy jogszabályban tegye érthetővé, hogy a vagyonnyilatkozatokba a külföldi ingatlanokat is kötelező beleírni, ez nem történt meg.

Valamint azt is a hiányosságok közé sorolják, hogy az sem szerepel jogszabályban, hogy a magas rangú politikai vezetők vagyonnyilatkozatának ellenőrzésére az Integritás Hatóságnak jogosultsága van. Mindezek miatt tehát a bizottság érvényben hagyta a már szeptemberben és novemberben is megfogalmazott javaslatát, amely három lehetséges opciót vázol fel, ezek a következők:

  1. Az Európai Tanács függessze fel a három operatív program, a közlekedési, a területfejlesztési és az energiahatékonysági kötelezettségvállalási keretének 65-65 százalékát. Ezzel Magyarország elesne a 7,5 milliárd eurós, nagyjából háromezer milliárd forintos uniós forrástól.
  2. A második lehetséges forgatókönyvként pedig megtiltanák ezen három program elfogadását mindaddig, amíg a magyar kormány nem teljesíti a 17-féle vállalást. Ez azt jelentené, hogy a keretük teljes egészét felfüggesztenék, ezzel 11,4 milliárd eurótól esnének el. Ebben az esetben azonban még lenne 2 éve arra a magyar kormánynak, hogy rendezze a helyzetét az Európai Bizottsággal, és elkerülné a pénz elvesztését is.
  3. A harmadik lehetőség pedig a közérdekű vagyonkezelő alapítványok uniós forrásokhoz való jutását tiltaná meg.

A lap véleménye szerint az is előfordulhat, hogy a tanács felfüggeszti mindhárom operatív programot, és ezzel két évet ad a magyar kormánynak arra, hogy rendezze a problémát az unióval, de ugyanúgy nagy az esélye annak is, hogy a 7,5 milliárd eurós támogatás felfüggesztése mellett döntenek.

(Borítókép: Julien Warnand / MTI / EPA)

Rovatok