Index Vakbarát Hírportál

Egyezség született az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelcsomagról

2022. december 10., szombat 21:36

Az Európai Tanács megállapodásra jutott arról a jogalkotási csomagról, amely lehetőséget nyújt az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euró értékben pénzügyi segítséget nyújtson az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna számára.

A javaslatot a jövő héten nyújtják be az Európai Parlamentnek elfogadás céljából, tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa a hivatalos honlapján.

„Ukrajna számíthat az EU-ra. Ameddig szükséges, támogatni fogjuk az országot, pénzügyileg is. A ma elfogadott jogszabály révén Ukrajna 2023-ban rendszeres pénzügyi segítségre számíthat az EU részéről” – közölte Zbynek Stanjura, Csehország pénzügyminisztere.

A Kijev részére nyújtandó hitelekre 10 éves türelmi idő fog vonatkozni, a kamatköltségek nagy részét a tagállamok külső címzett bevételekből fogják fedezni. A hitelfelvétel garanciáit vagy az uniós költségvetés, vagy a tagállamok biztosítják majd, jelezte az Európai Tanács.

A pénzügyi támogatásra nagyon számít Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, mivel Oroszország folyamatosan támadja az ukrán infrastruktúrát, annak helyreállítása pedig nagyon költséges.

A cél többek között a háború utáni újjáépítés kezdeti támogatása annak érdekében, hogy Ukrajna lökést kapjon az európai integráció felé vezető úton

– közölte az Európai Tanács.

Korábban már írtunk arról, hogy az EU Magyarország kihagyásával szavazhatja meg az Ukrajnának szánt segélycsomagot. Az ATV úgy tudja, az uniós nagykövetek december 12-én, hétfőn összesen négy kérdésben: a két magyar ügyben és a globális minimumadó, illetve az Ukrajnának szánt, 18 milliárdnyi közös uniós hitel ügyében tanácskoznak. Utóbbira Orbán Viktorék várhatóan nemet mondanak, elvi álláspontjuk a közös uniós hitel megvétózása.

(Borítókép: Lebombázott ház Donyeckben 2022. december 10-én. Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok