Index Vakbarát Hírportál

Dunaferr-ügy: árulás vagy mentőmellény?

2022. december 12., hétfő 16:13

A dunaújvárosiak elárulásáról beszélt a DK-s alpolgármester és a munkaügyi árnyékminiszter a vasmű előtt, miután a termelés leállásának veszélyéig fajult a helyzet. Továbbra is azonnali kormányzati beavatkozást sürgetnek.

Múlt héten kiderült, hogy a Dunaferr csak részben fogja tudni kifizetni a dolgozóit, ezen a héten ugyanakkor az is eldőlhet, hogy végleg be fog-e zárni

– hívta fel a figyelmet a kohászati komplexum előtt tartott sajtótájékoztatón Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter, illetve Mezei Zsolt, Dunaújváros DK-s alpolgármestere.

Tízezrek megélhetése

Az ellenzéki politikusok szerint idevezetett, hogy

a vasmű egyáltalán nem kapott semmilyen kormányzati segítséget, pedig az ország egyik legnagyobb ipari vállalatáról beszélünk, amely 4500 embert foglalkoztat, a beszállítókkal együtt pedig több tízezer ember megélhetését biztosítja.

Kordás és Mezei az üzem előtt állva hangsúlyozta: a Dunai Vasmű szerves része Dunaújváros működésének és a magyar gazdaságnak, mind az újvárosiaknak, „mind pedig a magyaroknak elengedhetetlen érdeke, hogy működjön”.

Az eseményen elhangzott: a dunaújvárosiak elárulása, hogy idáig fajult a helyzet. Az árnyékkormány továbbra is azonnali kormányzati beavatkozást sürget, az ISD Dunaferr Zrt.-t és a munkahelyeket kizárólag gyors központi beavatkozással, illetve állami garanciavállalással lehet megmenteni, állami garanciavállalást kell nyújtani a Vasmű alapanyag-beszállítóinak.

A Dunaferr kiemelt munkaerőpiaci szerepe miatt indokolt a növekvő energiaköltségek állami kompenzálása, nem lehet a cég nyakába önteni a kormányzati rezsiemelést

– hangoztatta Kordás László és Mezei Zsolt. 

Átmeneti megoldás az energiaellátásra

December elején még arról beszélt Dunaújváros fideszes országgyűlési képviselője, hogy átmeneti időre, folyamatosan biztosított lesz az ISD Dunaferr Zrt. villamosenergia-ellátása, miután a kormány rendeletben utasította az áramszolgáltatót, hogy a cégcsoport áramellátásáért felelős ISD POWER Energiatermelő és Szolgáltató Kft.-t ne kapcsolja le a hálózatról.

Mészáros Lajos rávilágított: a több ezer embernek munkát adó Dunaferr nagyon energiaigényes szektorban tevékenykedik, így az orosz–ukrán háború miatti energiaár-robbanás erősen érintette.

A társaság rendkívüli módon eladósodott, ennek következtében az E.on lekapcsolta volna a hálózatról a ISD Power Kft.-t, ami veszélyhelyzetet teremtett.

A képviselő jelezte, hogy ezzel átmeneti időre megoldódott a helyzet, az áramszolgáltatónak mindaddig biztosítani kell a cég energiaellátását, amíg azokat a struktúrákat le nem állították biztonságosan, amelyek súlyosan károsodnának vagy ipari balesetet okoznának a hirtelen leállítással.

Valamelyest árnyalja azonban a képet, hogy egyes sajtóhírek szerint katasztrófától tartanak a helyiek, miközben a Vasas Dunaferr szakszervezet megerősítette a Dunai Vasmű vezérigazgatói tájékoztatását, amelyben a munkavállalókkal tudatták: külső segítség nélkül nem tudják kifizetni az elmaradt dolgozói béreket.

Vizsgálták a beavatkozás lehetőségét

Szeptember végén Palkovics László még technológiai és ipari miniszterként jelentette be, hogy a kormány megvizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a nehéz helyzetbe került acélművet, amely mindkét nagyolvasztóját leállította. Megjegyezte, hogy a kabinet nehéz helyzetben van, mivel magánvállalatról van szó, ezért az állami beavatkozás lehetőségei erősen korlátozottak, ráadásul az elrontott privatizációt követően azt sem lehet tudni, ki a tényleges tulajdonos, és jelenleg nincs legitim vezetése se a vállalatnak.

Az Index ezt követően, októberben írt arról, hogy az orosz tulajdonosi háttér miatt – összefüggésben az Európai Unió szankciós politikájával – felszámolás várhat a nagy múltú iparvállalatra.

A nyilvánosan elérhető legfrissebb, 2021-ben közzétett 2019-es beszámoló szerint az ISD Dunaferr Zrt. a 2019-es üzleti évben 289 milliárd forint nettó árbevétel mellett 54 milliárd forintos veszteséget realizált.

(Borítókép: Az ISD Dunaferr Zrt. bejárata a Vasmű tér 1–3. szám alatt. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok