Index Vakbarát Hírportál

Minimális tudatosság: a magyarok többsége túlköltekezik karácsonykor

2022. december 12., hétfő 11:36

A magyarok 80 százaléka előre eltervezi, milyen értékben vásárol majd, de több mint 50 százalékuk túlköltekezik az ünnepi időszakban – derült ki a Magyar Bankholding reprezentatív kutatásából.

A válaszadók véleménye a tavalyihoz képest nem változott azzal kapcsolatban, hogy mennyi ajándékot szeretnének venni szeretteiknek, továbbra is átlagosan hét ajándékkal terveznek. A legtöbben idén 20 és 30 ezer forint közötti értékben vásárolnak.

A megkérdezettek nagyobb arányban előre tudják, hogy kinek mit szeretnének venni karácsonyra, de az üzletek kínálata is nagyban befolyásolja a választást.

Idén 46,1 százalék azok aránya, akik érintésmentes fizetést választanak, de továbbra is népszerű a készpénz használata, 55,6 százalék elsősorban így fizet.

A lakosság körében végzett reprezentatív kutatás alátámasztotta, hogy a megélhetési költségek emelkedése sem szabhat gátat a karácsonyi túlköltekezésnek. Ebbe a hibába a kutatás szerint a magyarok több mint fele beleesik.

Hitelből költenek karácsonyra

A fiatalok körében hódítanak a digitális megoldások, a 18–26 éves korosztály 39,7 százaléka közölte, hogy mindig mobiltelefonnal fizet, ha lehetősége van rá.

A 36–44 évesek körében a legjellemzőbb, hogy a karácsonyi költségeket megtakarításból állják. Sokan azonban valamilyen banki hitelből finanszírozzák az ünnepi kiadásokat, a válaszadók 83,4 százaléka hitelkártyakeretéből tervez vásárolni.

Az MTI szerint a 27–35 év közöttiek 100 százaléka válaszolta azt, hogy a hitelkerete nagy részét az ajándékok megvásárlására költi majd. A hitelkártyával vásárlók több mint fele jelezte ugyanakkor, hogy az ünnepek után a teljes összeget törleszti a banknak.

(Borítókép:  Balaton József  / MTI)

Rovatok