Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen csökken az üzemanyag ára

2022. december 12., hétfő 12:00

Bruttó 20 forinttal kerül kevesebbe a 95-ös benzin literenkénti beszerzési ára, míg bruttó 15 forinttal kell majd kevesebbet fizetni a gázolaj literjéért szerdától.

Csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára szerdától – tudatta a holtankoljak.net hétfőn délelőtt.

A lap azt írja, a 95-ös benzinért bruttó 20 forinttal tudnak a kutak kevesebbet fizetni, a gázolaj beszerzési ára pedig bruttó 15 forinttal csökken. Kiemelik: az átlagárakat tekintve folyamatosan változnak a kutak árai az ársapka kivezetése óta. Ezért erről pontosabb képet szerdára ígérnek az elemzők.

A forint tehet a drága üzemanyagról

Bár az olaj ára a háború előtti szinten mozog, a hazai kiskereskedelmi árak nincsenek a régi, 500 forint körül, amiért a forint a felelős. A Holtankoljak.hu azt írta, a forint gyengülése miatt – fizetőeszközünk értéke a héten csaknem három százalékot esett – egy dollár újra 397 forintba kerül, tehát mintegy 100 forinttal többe, mint egy éve.

Emellett kiemelték: a héten ugyan csökkenhet az üzemanyagok nagykereskedelmi ára Magyarországon, de ez a kiskereskedelmi árakban eltérően vagy egyáltalán nem is jelenhet meg.

Nincs többé ársapkás üzemanyag 

Mint arról korábban beszámoltunk, a 480 forintos ársapka kivezetése után a 95-ös benzin átlagára 641 forintra módosult, míg a dízelért literenként 699 forintot kérnek el az autósoktól. Ezután Budapesten jelentősen javult az üzemanyaghelyzet, azonban a kis kutak ellátása továbbra sem állt helyre. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint ezek az egységek ezen a héten sem kapnak üzemanyagot a Moltól.

A visszarendeződés továbbra sem tud elindulni, hiszen ez a négyszáz kút főleg vidéken jelentős forgalmat bonyolított

– fűzte hozzá az ügyvezető.

Később Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is jelezte, hogy a rend nem áll helyre varázsütésre. Elmondása szerint rövid távon a pánikvásárlás megszüntetése volt a cél, amit sikerült is elérni.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok