Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan beszakadt a dollár, hónapok óta nem volt ilyen olcsó

2022. december 13., kedd 15:39

A forint erősödésével párhuzamosan nagyot gyengült a dollár kedden, ezáltal több hónapos csúcsra emelkedett a forint értéke az amerikai valutával szemben. Megnéztük, mi lehet a dollár szokatlan gyengülésének hátterében.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a forint jelentősen erősödni kezdett kedden azt követően, hogy az unióban megállapodás született több fontos kérdésről, így a Magyarországnak járó, befagyasztott támogatásokról is.

Ennek következtében egy euró körülbelül 410, egy dollár pedig 389 forintba került nem sokkal dél után. Ez egészen délután 14.25-ig maradt így, 

akkor ugyanis a dollár gyors zuhanásba kezdett.

Az amerikai fizetőeszköz nemcsak a forinttal, a hanem a többi valutával szemben is gyorsan gyengült. Először 14.25-kor kezdődött a dollár nagyobb zuhanása, amit nem sokkal 15 óra után egy másik esés követett (lásd alább).

Ami a forintot illeti, ott 14.25-kor még 388,02-nél állt az árfolyam, amely 15.20-ig 382,95-re ment le – vagyis szűk egy óra alatt több mint öt forinttal lett olcsóbb egy dollár (cikkünk írásakor pedig már ennél valamivel alacsonyabban állt a mutató).

Ez egyben azt is jelenti, hogy a forint több hónapos csúcsra ért a dollárral szemben. Megnéztük, legutóbb

AUGUSZTUS 15-ÉN, A KORA REGGELI ÓRÁKBAN VOLT ENNÉL OLCSÓBB A DOLLÁR.

Összehasonlításképp mutatjuk a dollár és az euró egymás közti értékét is, amiből látszik, hogy nem csak a forint-dollár viszonylatban látható nagy mozgás. 

14.25-kor egy dollár még 0,947 euróba került, egy órával később ez az érték 0,937-re esett vissza.

Kiderült, mi áll a háttérben

Reuters számolt be arról, hogy a dollár gyengülésének háttérben az amerikai gazdaságról érkezett újabb inflációs adatok állnak. A hírügynökség szerint az derült ki, hogy előző hónapban az infláció alacsonyabb mértékben nőtt a vártnál,

emiatt a szakértők arra számítanak, hogy az amerikai jegybank (Fed) lassít majd a kamatemelési rátán, és ez magyarázza a gyengülést. 

A japán jennel szemben 1,4 százalékot, az euróval szemben 0,8 százalékot esett vissza a dollár az inflációs adatok nyilvánosságra kerülése után – írták. 

Az euró sem volt ilyen erős a dollárral szemben a nyár óta

Frissítés: a keddi pénzpiaci mozgások egyben azt is jelentették, hogy az euró is több hónapos csúcsra ért a dollárhoz képest. 

Az uniós fizetőeszköznek legutóbb június 9-én volt ennyire kedvező a pozíciója az amerikai valutával szemben. 

Estére egyébként kisebb korrekció állt be a forint-dollár viszonylatban, valamint az euróval szemben is romlott egy keveset a magyar pénznem. A dollár nem sokkal este 8 előtt 386,86 forintba, az euró pedig 410,65 forintba került. 

(Borítókép: Igor Golovniov / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok