Index Vakbarát Hírportál

Tovább csökkennek az üzemanyagárak

2022. december 14., szerda 18:52

Nagykereskedelmi árakat tekintve bruttó 7 forinttal csökken a benzin és a gázolaj ára, ami érvényesülhet a kiskereskedelmi árakban is.

Amint arról az Index is beszámolt, szerdától jelentősen csökkent az üzemanyag ára. Bruttó 20 forinttal kerül kevesebbe a 95-ös benzin literenkénti beszerzési ára, míg bruttó 15 forinttal lett olcsóbb a gázolaj ára literenként.

Péntektől tovább csökkennek a hazai üzemanyagárak – írja a holtankoljak.hu. Értesüléseik szerint a nagykereskedelmi árakat tekintve a benzin és a gázolaj ára is csökken bruttó 7-7 forinttal, ami érvényesülhet a kiskereskedelmi árakban is.

Amennyiben egy az egyben beépítésre kerül a csökkentés mértéke, akkor a piaci átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

Oda az ársapka, de a benzin ára folyamatosan csökken

Múlt héten az állam kivezette a 480 forintos benzinársapkát, ami után a 95-ös benzin átlagára 641 forintra módosult, míg a dízelért literenként 699 forintot kértek el az autósoktól. A cél egyértelműen a pánikvásárlás megszüntetése és a folyamatos üzemanyag-ellátás volt, ezért a Mol javaslatára eltörölték a benzinárstopot a magyar benzinkutakon.

A közel 200 forinttal drágább piaci áras üzemanyag érzékenyen érintette a lakosságot, mivel így tankolásonként akár 10 ezer forinttal is többet kell fizetni a kutaknál. Az első jó hírek éppen múlt pénteken jöttek, amikor a  Mol a benzin esetében bruttó 8 forinttal, a gázolaj esetében pedig bruttó 5 forinttal csökkentette a nagykereskedelmi árat.

(Borítókép: Stiller Ákos /Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok