Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormány, itt az újabb, cégeket érintő lépés

2022. december 14., szerda 11:04

Megkapják a veszélyhelyzeti ellátást azok a kis cégek, amelyeknek eddig nem volt 2023-tól élő áramszerződése. Az erről szóló határozat kedd este jelent meg.

Jelenleg is vannak olyan kisvállalkozások, melyeknek december végén kifut az áramellátási szerződése. Most nekik próbál meg segítséget nyújtani a kormány a kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében. Januártól ugyanis az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók áramellátását a döntés az úgynevezett veszélyhelyzeti átmeneti villamosenergia-ellátás biztosításával kívánja rendezni.

Ezt a lehetőséget a valóban kis cégek kapják meg, hiszen feltétele, hogy 2022-es tényleges fogyasztása nem haladja meg a 2 gigawattórát.

További fontos részlet, hogy csak azok élhetnek ezzel, melyek a keddi hatálybalépését megelőző napon még nem rendelkeztek januártól élő áramszerződéssel, sem elfogadott ajánlattal.

Így tehát ezek a cégek szerdától jövő hétfőig, vagyis december 19-ig jelentkezhetnek az ellátásra, és az e-mail-címük megadásával nyilatkozatot kell tenniük az MVM Next honlapjának külön e célra létrehozott felületén. A határidővel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az jogvesztő.

Havonta változni fog az ár

A rendelet értelmében, ha megtörténik a nyilatkozattétel, akkor 2023. január 1. napjának kezdetével az MVM és a nyilatkozatot tett felhasználó között határozatlan időtartamra villamosenergia-vásárlási szerződés jön létre.

A villamosenergia-vásárlási szerződés a felmondásra irányuló jognyilatkozat közlését követő második hónap első napjára felmondható.

Az így szerződő cégek határozatlan időre, havonta változó áron kapják az áramot. Az MVM Next ellenőrzi, hogy jogosan pályáztak-e a cégek a veszélyhelyzeti ellátásra.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok