Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött az ingatlanpiacon, amit mindenki várt, de senki sem akart

2022. december 14., szerda 14:07

Az ingatlan iránt érdeklődők száma jelentősen csökken, a hirdetési kínálat nő, az eladási idő kitolódik, és egyes szegmensekben elindult az árak lassú csökkenése – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője szerdán egy sajtótájékoztató keretében.

Az cég vezetője megjegyezte: az új építésű ingatlanoknál és a korszerű lakásoknál az eladás lassulását egyelőre nem érzik a nagyobb családi házak. Az elavultabb lakások hirdetései ugyanakkor jóval hosszabb ideig vannak fent a portálokon.

AZ ÜGYVEZETŐ SZERINT A LASSULÁS HATÁSAKÉNT TISZTULNI FOG A PIAC, A HITELES SZOLGÁLTATÓK SZEREPE FELERŐSÖDIK, A KÖZVETÍTŐK JELENTŐSÉGE NŐ.

Az árak tavalyhoz viszonyítva magasabbak, azonban a piac ezen a téren is „szétnyílik”: az új építésű, a jó energiahatékonyságú, a panel- és a modern kis ingatlanoknál növekedés tapasztalható, a korszerűtleneknél azonban stagnálás és csökkenés figyelhető meg – összegezte az MTI.

Ilyen még nem volt a lakáspiacon

Mint ahogy arról lapunk korábban beszámolt, november óta ugyanannyi érdeklődés érkezik eladó és kiadó lakásokra Budapesten. Ez jól tükrözi a megváltozott lakáspiac viszonyait, mert ilyenre 2022 előtt nem volt még példa. Pár éve a kiadó fővárosi társasházi lakások iránt még jóval kisebb volt a kereslet az eladó lakásokhoz képest. 2020 novemberében 30-40 százalék, 2021 novemberében pedig 45-50 százalék volt a kiadó és eladó lakásokra érkező érdeklődés különbsége. Ez idén őszre teljesen kiegyenlítődött, pedig az eladó lakások kínálata többszöröse a kiadókénak Budapesten.

TÖBB MINT harmincEZER HASZNÁLT LAKÁS VÁRT GAZDÁRA IDÉN NOVEMBERBEN, MIKÖZBEN A BÉRELHETŐ LAKÁSOK SZÁMA ALIG HALADTA MEG A hétEZRET.

Bár a kereslet szempontjából korábban masszív fölényben voltak az eladó lakások a kiadókhoz képest, 2022 novemberétől megváltozott a helyzet – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a budapesti eladó és kiadó társasházi lakások iránti keresletet és kínálatot vizsgálta.

November eleje óta lényegében azonos volt a budapesti társasházakban lévő eladó és kiadó lakások iránti kereslet. Ez új jelenségnek tekinthető ebben az időszakban. Már idén nyáron is meghaladta a bérelhető lakásokra érkező érdeklődések száma az eladó lakások keresletét országos viszonylatban, ami korábban nem fordult még elő. Erre viszont részben magyarázatot adott az albérletszezon intenzitása.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok