Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot indítottak a KFC és a Burger King ellen

2022. december 14., szerda 12:45 | aznap frissítve

A Burger King és a Kentucky Fried Chicken (KFC) is megsértette a kereskedelmi törvényt, ugyanis az egyes italkategóriákban nem kínáltak alternatívákat a fogyasztóknak – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A két gyorsétteremláncot ugyanakkor egyelőre nem bírságolták meg, mivel új, elsőként értékelt törvényi kötelezettséget szegtek meg, valamint rövid időn belül korrigálták a jogsértéseket.

A GVH közleménye szerint a hivatal tavaly év végén indított eljárást két magyarországi gyorsétterem-franchise-lánc, a KFC és a Burger King magyarországi üzemeltetőivel szemben. A vizsgálat arra irányult, hogy a két étteremlánc eleget tesz-e a 2021 nyarán életbe lépett új kereskedelmi szabályozásnak, amely szerint a törvényben meghatározott italtípusokból (sör, üdítő- és gyümölcsital, gyümölcslé és gyümölcsnektár, valamint ásványvíz és szikvíz) a jelentős piaci erejű italgyártók termékei mellé minden vendéglátóhelynek alternatív választási lehetőséget kell biztosítania.

Az MTI tájékoztatása szerint a GVH vizsgálata feltárta, hogy mindkét gyorsétteremlánc üzemeltetője megszegte a szabályozást.

A KFC éttermeiben egyetlen nagy italgyártó termékeit kínálták az ásványvizek és a szikvizek kategóriában, a Burger King éttermekben pedig – ugyanezen kategória mellett – a gyümölcslevek és gyümölcsnektárok termékcsoportjaiban sem volt megfelelő a választék.

Rovatok