Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mennyivel nőtt az ipari termelés Magyarországon

2022. december 14., szerda 09:54

2022 októberében az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal bővült. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a villamos berendezések gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. szeptemberinél 3,5 százalékkal kisebb volt.

2022 októberben az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz képest 3,5 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 13,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 37, a 15 százalékos súlyú számítógép-, elektronikai, optikaitermék-gyártásáé 16,1 százalékkal bővült – derült ki a KSH lapunknak megküldött közleményéből.

Az ipar belföldi értékesítése 3,3, a feldolgozóiparé 9,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,4, a csekély súlyú bányászaté 3,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor az energiaipar kibocsátása 3,7 százalékkal csökkent – derült ki a KSH szerdán közzétett adataiból.

Rovatok