Index Vakbarát Hírportál

Megjött a magyarok első reakciója az energiaválságra

2022. december 14., szerda 09:47

Az augusztus–októberi időszakban a háztartási méretű kiserőművek termelésének előzetesen becsült adatait is figyelembe véve a villamosenergia-felhasználás 1,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző öt év hasonló időszakában – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) október havi villamosenergia-piaci riportjában.

A hivatal úgy kezdi tanulmányát, hogy miközben középtávon a piacok továbbra is jelentős szűkösséget áraznak, és a 2023-as éves termék ára is 400 euró/MWh felett alakult, a másnapi piacon a hónap eleji 300 euró/MWh-t meghaladó szintről október végére átmenetileg 160 euró/MWh-ra csökkentek az árak.

Novembertől azonban újra emelkedni kezdtek, jelenleg 400 euró/MWh körül ingadozik a másnapi villamosenergia-termék ára.

A másnapi villamosenergia-árak időleges beszakadását a földgázárak okozták. Ahogy arról már lapunk is többször beszámolt, a földgázpiacon átmeneti kínálati bőség alakult ki, mert az enyhe időjárás miatt visszaesett a kereslet, a tárolók telítődése miatt pedig nehéz volt többletforrásokat elhelyezni. A hó végén a másnapi piaci árak így átmenetileg visszatértek az egy évvel korábbi szintre.

A fosszilis-előállítás nőtt

Az előző év októberéhez képest 7,1 százalékkal csökkent az öt legnagyobb európai piac termelése. A MEKH felhívja a figyelmet rá, hogy továbbra is a francia visszaesés volt a legnagyobb, 21,8 százalék. A nukleáris termelés 31 százalékkal csökkent az előző évihez képest, a megújuló nem változott, a fosszilis-előállítás nőtt.

A földgáztüzelésű termelés 18 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A hazai termelés az előző évihez hasonló szinten alakult. A paksi karbantartás befejeztével a nukleáris termelés 27,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. A lignitalapú előállítás is nőtt, ebben a hónapban elérte az 564 MWh-s átlagos órás mennyiséget, ami az utóbbi három év legmagasabb értéke.

A maximális naperőművi termelés az évszaknak megfelelően csökkent, elérte az 1685 MW-os maximális értéket. A MEKH közleményéből kiderült, hogy a földgázüzemű egységeknél csökkent a rendelkezésre állás a gönyűi erőmű karbantartása miatt.

(Borítókép: Nagy Tamás / MTI)

Rovatok