Index Vakbarát Hírportál

Egy kutatás szerint karácsonyhoz közeledve egyre veszélyesebb az online vásárlás

2022. december 15., csütörtök 19:51

Karácsony közeledtével megnövekedik az adathalász-kísérletek és csalások száma – figyelmeztet a Magyar Bankholding. Internetes bankolás és online vásárlás esetében is ajánlott a fokozott óvatosság, ezért a bankcsoport néhány tanácsot osztott meg a biztonság érdekében.

A koronavírus-járvány kitörése után a korábbi évekhez képest jelentősen megugrott az online vásárlások és a házhoz szállítások száma, ez a trend a járvány enyhülése után is folytatódott.

A vásárlási kedv karácsonykor tovább fokozódik, a fizikai és online bankkártyahasználat, valamint az utalási tranzakciók száma is várhatóan megemelkedik az ünnep előtti és alatti időszakban, ahogy a bankkártyás vásárlási limiteket is jellemzően megemelik az ügyfelek a vásárlások miatt.

Az egyre népszerűbbé váló online vásárlással párhuzamosan ugyanakkor növekszik azon esetek száma, amikor az internet adta lehetőségekkel visszaélve próbálják meg becsapni a vásárlókat.

A csomagküldő szolgáltatók nevében karácsony közeledtével egyre több adatszerző e-mailt vagy SMS-t küldenek ki csalók, így érdemes fokozott figyelemmel eljárni ezek megnyitásakor, elolvasásakor. Ha nem is várunk küldeményt, vagy a levél feladója ismeretlen, a szövegezés magyartalan, tele van helyesírási hibákkal, esetleg gyanús linket tartalmaz, amely ráadásul banki adatok gyűjtésére szolgál, vagy program telepítését kéri, akkor érdemes adathalász e-mailre gyanakodni és figyelmen kívül hagyni a levelet.

Ha valóban csomagot vár, hívja fel közvetlenül a csomagküldőt a hivatalos telefonszámukon, és ott érdeklődjön azzal kapcsolatban – javasolja a bankcsoport.

Mi kell a biztonságos internetes bankoláshoz?

A biztonságos bankoláshoz azt tanácsolták, hogy folyamatosan kövesse figyelemmel a számlája egyenlegét, ellenőrizze, hogy az adott vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel. Ezt legkönnyebben SMS-értesítés kérésével lehet tenni a számlán történő pénzmozgásról vagy az egyenleg figyelésével az internetbankban, banki mobilalkalmazásban.

Csak az indokolt mértékű bankkártyalimitet kell beállítani a bank szerint. Amennyiben a magasabbra állított limitre már nincs szükség, érdemes visszaállítani alacsonyabb összegre. A bankok mobilalkalmazásaiban és internetbankjaiban jellemzően lehetőség van a gyors átállításra.

Internetbanki műveletek előtt meg kell győződni arról, valóban a bank hivatalos internetbanki oldalán jár (érdemes kézzel begépelni a teljes webcímet, nem pedig keresőoldalakat használni a betöltésükhöz).

Ha az internetbanki belépési adatok megváltoztatására vonatkozó üzenetet kap, annak semmilyen körülmények között ne tegyen eleget, mivel a bankok sosem küldenek ilyen tartalmú üzenetet

– figyelmeztettek.

Ha jóváhagyó SMS-t vár, ne megszokásból írja be a felületre az SMS-ben kapott jóváhagyó kódot, hanem olvassa el figyelmesen az SMS szövegezését, mert mindig információt kap arról, hogy éppen utalási tranzakciót, új alkalmazás telepítését vagy internetbankos belépést hagy jóvá.

Az online vásárlásnál erre kell figyelni

Megfontoltan érdemes regisztrálni: személyes vagy bankkártyaadatokat interneten keresztül kizárólag indokolt esetben és a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárva kell megadni. Fontos a megbízható forrás kiválasztása a vásárlásra. Amennyiben korábban nem használt elektronikus szolgáltatást veszünk igénybe, az adatok megadása előtt ellenőrizzük a weboldal valódiságát, fizetési biztonságát. Érdemes olyan felületeket választani, amelyek rendelkeznek a megfelelő biztonsági tanúsítvánnyal. Az online vásárláshoz kapcsolódó összes dokumentumot érdemes elmenteni.

Segítséget adhat mások véleménye és értékelése a kereskedőről, termékről. Érdemes figyelembe venni a korábbi vásárlók rossz tapasztalatait, az interneten közzétett negatív tartalmú véleményeket is. Fokozott óvatossággal kell eljárni, ha egy oldalon a kapcsolatok menüpontjában nem adnak meg elérhetőséget, vagy az eladónak nincs székhelye, címe, vagy azok nem valódiak.

Fizetés előtt érdemes kapcsolatba lépni az eladóval, egyeztetni vele a részleteket.

Ha az eladó nem tud részleteket mondani az áruról, vagy siettetni próbálja a fizetést, akkor inkább ne vásároljunk tőle. Ha van, akkor el kell olvasni az adott ajánlat részletező leírását és az általános vásárlási feltételek apró betűs részeiben elrejtett költségeket, valamint a szállítási és visszatérítési információkat. Gyanús weboldal esetén meg se adjuk az adatainkat.

A kéretlen emailben, a felugró ablakokban vagy hirdetésekben kapott linkektől óvakodva kerülni kell a kattintást, mert lehet, hogy hamis vagy megtévesztő webhelyre mutatnak. A különböző internetes honlapokon és közösségi oldalakon megjelenő – bankkártyaadatokat kérő – nyereményjátékokkal kapcsolatban is bizalmatlanságot javasolnak.

(Borítókép: Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images)

Rovatok