Index Vakbarát Hírportál

A nyugdíjemelés ellenére sok nyugdíjas nehezen tudja fedezni a kiadásait

2022. december 15., csütörtök 16:08

A Magyarországon élő nyugdíjasok közül több százezren élnek olyan alacsony nyugdíjból, hogy a miniszterelnök legújabb bejelentése az emelésről nem képes fedezni a kiadásaikat. Ennek oka, hogy az általános inflációnál meredekebben drágultak a számukra szükséges szolgáltatások és termékek. Kedvező tendencia viszont, hogy az aktív korúak közül egyre többen kötnek nyugdíj-előtakarékossági szerződést.

Kedd reggel jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat Magyarországon. Erre az ATV beszámolója szerint szükség is van, ugyanis az árdrágulás az időseket rosszabbul érinti, mint másokat.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanács elnöke, Hegyesiné Orsós Éva szerint a 15 százalékos emelés nem lesz elég, a nyugdíjasok ugyanis nagyobb vesztesei a magas inflációnak.

„Ebben a hónapban és a megelőző hónapokban azt láttuk, hogy a nyugdíjaskosárral számított infláció mértéke magasabb, mint az általános infláció” – közölte a nyugdíjasszervezet elnöke. Hozzátette: vannak olyan nyugdíjasok, akik arról számoltak be, hogy nyugdíjuk megérkezése előtt már egy héttel abbahagyják gyógyszereik szedését.

„Semmit nem veszek magamnak, se cipőt, se ruhát, az ég világon semmit” – árulta el a budapesti nyugdíjas, aki férjével együtt havonta kétszázezer forintból gazdálkodik.

Sokan havi százezer forint alatti összegből tengődnek

Sokak számára drámai a helyzet, ugyanis egymillió olyan nyugdíjas él Magyarországon, akinek 170 ezer forint alatt van a nyugdíja, és több százezer, akié százezer forint vagy kevesebb. Korábban  a nyugdíj  harminc százalékát  költötték é lelmiszerre és rezsire , de Katona Tamás egyetemi tanár szerint ez az arány ma már sokkal magasabb.

„Az élelmiszerek és a háztartási energia árának emelkedése miatt tíz százalékkal növelte azt a hányadot, amit erre költenek” – mondta Katona Tamás. Szerinte a legalacsonyabb nyugdíjakat nem tizenöt százalékkal, hanem minimum a nyugdíjasinfláció mértékével kellene emelni, ami a kormány döntésén múlik.

A költségvetés készítése mindig értékválasztás is, tehát hogy a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók megfelelő béremelést kapnak-e, hogy a nyugdíjasok megfelelő nyugdíjemelést kapnak-e

– vélekedett a tanár. 

Béres Marcell nyugdíjtanácsadó szerint a nyugdíj előtt álló emberek egyre inkább előre  gondolkodnak a várható nyugdíjukról. „Azt vesszük észre, hogy egyre többen kötnek nyugdíjcélú megtakarítást, azt gondoljuk, hogy ennek oka az attól való félelem, hogy a nyugdíj vásárlóértéke folyamatosan romlik” – fogalmazott a szakértő. Pozitív fejleménynek tudja be, hogy ma már fiatalabban kezdik az emberek az előtakarékosságot.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok