Index Vakbarát Hírportál

Románia lekörözte Magyarországot autógyártásban egy bolgár lap szerint

2022. december 16., péntek 14:56

Románia átlagosan több mint negyvenezer autót gyárt havonta, ezzel a hatodik helyen áll az Európai Unió vonatkozó rangsorában. Románia több autót gyárt, mint például Olaszország és Magyarország – írja az actualno.com bolgár lap.

Az Autógyártók Európai Szövetségének (ACEA) legfrissebb, a január–szeptemberi időszakra vonatkozó jelentése szerint ebben az intervallumban világszerte közel ötvenmillió autót gyártottak. Az első helyen Kína áll 16,3 millió legyártott járművel, őt az Egyesült Államok követi 5,3 millió új autóval. Az EU-ban 7,96 millió autót gyártottak, 5,8 százalékkal többet, mint 2021 azonos időszakában – derül ki az adatokból.

Romániában 2022 első kilenc hónapjában 376 ezer autót gyártottak, ennek mintegy hatvan százaléka Dacia-logóval ellátott négykerekű volt. Németország 2,4 millió járművel az első helyen állt Európában, de messze elmaradt a 2019-es, 3,4 milliós termeléstől. Spanyolország a második 1,27 millióval. A top 5-be még Csehország, Szlovákia és Franciaország fért be. Románia a hatodik helyen áll, Olaszországot, Magyarországot, Belgiumot és Svédországot megelőzve.

Románia az egyetlen ország, ahol a termelés idén magasabb volt, mint 2019-ben – közölte az actualno.com az ACEA-ra hivatkozva. A legnagyobb százalékos visszaesést Franciaországban regisztrálták, ahol a termelés több mint negyven százalékkal, 1,2 millió autóról hétszázezer alá esett vissza – derül ki az ACEA adataiból. Csehországban mintegy 910 ezer autót gyártottak, ami tízszázalékos csökkenésnek felel meg.

Eközben a román autógyártók szövetsége (ACAROM) a héten arról számolt be, hogy az ország autógyártása 27,7 százalékkal nőtt az idei év első tíz hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest, elérve a 425 423 darabot.

Rovatok