Index Vakbarát Hírportál

Durván elszálltak a gyógyszerárak Magyarországon

2022. december 16., péntek 16:37

Magyarországon egy év alatt csaknem tíz százalékot drágultak a vényköteles gyógyszerek, a teljes gyógyszerforgalomban pedig 5,5 százalékos volt az áremelkedés, amivel Európában a harmadik helyet értük el drágulásból. Októberben a magyar lakosság 49,1 milliárd forintot költött vényköteles gyógyszerre, több mint 15,3 millió doboz patikaszert váltottak ki a páciensek.

„Októberben 4,3 százalékkal csökkent a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma szeptemberhez képest. Előző év októberéhez viszonyítva pedig már csak 0,9 százalékos a forgalom növekedése, ez pedig az előző hónapok növekedéséhez képest jelentősen kisebb érték” – mondta a Napi.hu-nak Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője, aki szerint az inflációs nyomás egyelőre a vényköteles gyógyszerek árában kevésbé érhető tetten.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint novemberben Magyarországon az árak 22,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Az őszi hónapban 49,1 milliárd forintot költöttek a betegek 15,3 millió doboz gyógyszerre. Egy hónappal korábban 51,3 milliárd forintot 16 millió doboz pirulára.

Az eladott dobozok számában szeptemberhez képest 4,5 százalékos csökkenést látunk, tavaly októberhez képest pedig 8,1 százalékkal esett vissza a patikákban kiadott dobozszám – mondta a szakember.

A vényköteles gyógyszerek tíz százalékkal drágábbak

A receptköteles gyógyszerek átlagára egy év alatt 9,8 százalékkal emelkedett, és már nyáron átlépte a hatszázalékos határt, szeptemberhez képest pedig októberben 0,1 százalékos emelkedést mért a Hiflylabs.

A vényköteles gyógyszerek egy dobozra jutó átlagos árát a betegek gyógyszerpreferenciája határozza meg. A szakember szerint többek között az átlagárat befolyásoló tényezők ezek: 

Az infláció nálunk a harmadik legnagyobb Európában

A teljes gyógyszerpiacba a vény nélkül kapható termékek is beletartoznak. Magyarországon a gyógyszerek ára egy év alatt 5,5 százalékkal drágult az Eurostat kutatása szerint. Ehhez képest az Európai Unió tagállamaiban csak háromszázalékos gyógyszerinflációt mértek.

Októberben a magyar gyógyszerinfláció a harmadik legnagyobb volt Európában, amit a görögök és a litvánok múltak felül. Izlandon, Finnországban és Svájcban estek a gyógyszerárak ebben a hónapban.

Magyarországon regionálisan minden megye gyógyszerforgalma csökkent az előző hónaphoz képest, a legnagyobb mértékben Baranya megyében, 6,6 százalékkal, és Győr-Moson-Sopron megyében, 6,2 százalékkal.

Tavaly októberhez képest is több megyében megjelent a csökkenő tendencia, Tolna megyében 3,2 százalékkal, Vas megyében pedig 3,1 százalékkal csökkent a gyógyszerforgalom. Ugyanakkor vannak megyék, ahol magasabb a forgalom, mint tavaly ilyenkor: Nógrád megyében négy százalékkal, Budapesten és Csongrád-Csanád megyében pedig 3,7 százalékkal többet költöttek receptköteles gyógyszerre.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok