Index Vakbarát Hírportál

Rég volt már ilyen olcsó a benzin a szomszédunknál

2022. december 16., péntek 14:57

Az orosz–ukrán háború februári kirobbanása óta most a legolcsóbb a benzin ára Szlovákiában – jelentette pénteken az ország statisztikai hivatala.

A 95-ös benzinért literenként átlagosan 1,521 eurót (aktuális árfolyamon számítva 617 forintot) kérnek el a töltőállomásokon, ami február óta a legalacsonyabbnak számít Szlovákiában. A gázolaj ára pedig április óta először benézett 1,7 euró (690 forint) alá – közölte az Új Szó.

A szlovákiai üzemanyagárak november eleje óta folyamatosan csökkennek: az előző héthez képest a benzin ára átlagosan 5,6 centtel, míg a gázolaj literenkénti ára 6,1 centtel módosult az autósok számára kedvezőbb irányba. Mindkét üzemanyag ára június végén, július elején érte el maximumát, amikor is a 95-ös benzin és a gázolaj is 1,946 euróba (790 forint) került.

Az üzemanyag ugyanakkor továbbra is drágább Szlovákiában, mint 2022 első napjaiban, akkor a benzin literje 1,462 euróba, a gázolajé 1,366 euróba került.

Pénteken Magyarországon is mérséklődtek az üzemanyagárak, a nagykereskedelmi árakat tekintve a benzin ára bruttó hét forinttal csökkent – írta meg a holtankoljak.hu. Ennek oka, hogy kedden a brüsszeli megállapodás hírére erősödni kezdett a forint, áttörte a korábbi, 410-es szintet, és jelenleg 406 környékén mozog.

Rovatok