Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidőre figyelmeztet az Energiaügyi Minisztérium

2022. december 17., szombat 08:46

Január elsejétől is áramhoz juthatnak a jövőre egyelőre ellátatlan, idén 2 gigawattnál kevesebbet fogyasztó vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználóknak ehhez hétfő éjféli jogvesztő határidővel kell online nyilatkozatot tenniük.

Még hétfő éjfélig jelentkezhetnek veszélyhelyzeti áramellátásra a versenypiaci kisfogyasztók. A veszélyhelyzeti átmeneti ellátásban a nem lakossági fogyasztók számára a továbbiakban is biztosítható a működőképességük megőrzéséhez nélkülözhetetlen villamos energia – közölte az Energiaügyi Minisztérium az Indexszel. A veszélyhelyzeti ellátást azok a kis cégek kapják a kormány keddi rendelete szerint, amelyeknek eddig nem volt 2023-tól élő áramszerződése.

Az Energiaügyi Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése alapján dolgozta ki a kormányrendeletben bevezetett új konstrukciót. A veszélyhelyzeti előírások a hét elején léptek hatályba, jelentkezni negyedik napja lehet.

A megoldás olyan versenypiaci fogyasztók helyzetét rendezheti a minisztérium szerint, akik jövő évi áramellátásukra nem rendelkeztek sem szerződéssel, sem elfogadott ajánlattal 2022. december 12-én.

Az igénylés további feltétele, hogy az idei éves tényfogyasztás az összes felhasználási helyen együttesen nem lehet több mint 2 gigawattóra.

Büntetik a jogosulatlanul igénylőket

A veszélyhelyzeti átmeneti ellátásról január elsejétől határozatlan időre szóló szerződés alapján gondoskodik az MVM Next. A villamos energiát havonta változó áron biztosítja majd a kereskedő, kifejezetten azzal a céllal, hogy az egyéb lehetőségektől eleső kisfogyasztók jövőre se maradjanak áram nélkül.

A jogosulatlanul igénylők kötbér fizetésére kötelezhetők. A megkötött szerződés két hónapon belül felmondható, például abban az esetben is, ha valaki kedvezőbb piaci ajánlatot találna.

A nemzetközi energiaválság Európában mindenütt rendkívüli kihívások elé állítja a cégeket és a településeket, ezért az EM szerint a kormány az új eszközzel kész biztosítani egyes versenypiaci fogyasztók jövő évi áramellátását a munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalansága érdekében.

A konstrukció további részletei a mintaszerződéssel együtt ezen a weboldalon olvashatók, ugyanitt érhető el és tölthető ki a nyilatkozattételi űrlap 2022. december 19-én, hétfőn éjfélig.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok