Index Vakbarát Hírportál

Ünnepi hangulat: megbénulhat Churchill nemzete

2022. december 17., szombat 08:20

A közlekedési szakszervezeteknek a sztrájkjai miatt Nagy-Britannia teljesen megbénulhat az ünnepek alatt.

Aki Nagy-Britanniában tervezi az ünnepeket tölteni, az jól kösse fel a gatyáját, ugyanis számtalan problémával kell szembenéznie egyszerre. A vasúti és légi közlekedési dolgozók ezrei fognak sztrájkolni az egész ünnepi szezonban. A brit kormány pedig arra figyelmeztet, hogy a karácsonyi ünnepek alatt fennakadások és hosszú sorok alakulhatnak ki, mivel Anglia, Skócia és Wales főbb repülőterein a dolgozók sztrájkot terveznek.

Suella Braverman brit belügyminiszter csütörtökön figyelmeztetett arra, hogy a helyi határőrség 3000 repülőtéri alkalmazottja is munkabeszüntetésre készül az ünnepek alatti nyolc napon: december 23-tól 26-ig és december 28-tól szilveszterig. A fennakadások valószínűleg inkább az országba érkező, mint az onnan távozó utasokat érintik. A fennakadások a legforgalmasabb repülőtereket érintik az Egyesült Királyságban: a londoni Heathrow, valamint a londoni Gatwick, Manchester, Birmingham, Cardiff és Glasgow.

Amíg a kormány nem fizet

A közel 200 ezer tagot taksáló Közszolgálati és Kereskedelmi Szolgáltatók Szakszervezete a brit kormányzati dolgozók legnagyobb szakszervezete figyelmeztetett: „kormány holnap leállíthatja ezeket a sztrájkokat, ha pénzt tesz le az asztalra“ – mondta meglehetősen nyersen Mark Serwotka, a szakszervezet főtitkára. A szakszervezeti tagok 10 százalakos béremelést, jobb munkahelyi ellátást és ehhez kapcsolódó juttatásokat kérnek.

A brit kormány azt tervezi, hogy katonákat von be az útlevél-ellenőrzés és más feladatok ellátására, ennek ellenére az érkezők fogadása várhatóan lassabban fog haladni a sztrájknapokon, így az utazóknak már előre érdemes egy nagy adag türelmet is becsomagolni a kézipoggyászukba az ajándékok mellé.

Közben kiderült az is, hogy a vonatközlekedés is zűrös lesz Nagy-Britanniában.

A Network Rail, amely Nagy-Britannia vasúti hálózatának nagy részét üzemelteti, „jelentősen csökkentett vonatközlekedésre” figyelmeztet december 13. és január 8. között. Az Egyesült Királyság legnagyobb vasúti szakszervezete nyolc különböző napra hirdetett sztrájkot az ünnepi időszakban: december 13-án, 14-én, 16-án és 17-én, valamint január 3-án, 4-én, 6-án és 7-én. A szakszervezet tagjai szintén a jobb fizetés és jobb munkakörülmények elérése miatt vágott bele abba, hogy megbolygassa az emberek ünnepi hangulatát.

Elkerülhetetlen járattörlések

A National Rail nem szépíti a helyzetet: „ez valószínűleg a legtöbb vasúttársaságot érinti Nagy-Britannia-szerte” – áll a közleményükben, amelyben kifejtik azt is, hogy „elkerülhetetlen, hogy ne legyenek járattörlések vagy súlyos fennakadásokok. Valószínű, hogy ezeken a napokon nagyon korlátozott lesz a szolgáltatás, és egyes útvonalakon egyáltalán nem közlekednek majd vonatok.”

„A lakosságnak szóló üzenetünk az, hogy sajnáljuk, hogy kellemetlenséget okozunk, ugyanakkor arra kérjük őket, hogy az akció ezen időszakában a kormány és a vasúti munkáltatók felé irányítsák dühüket és frusztrációjukat” – mondta Mick Lynch, a szakszervezet főtitkára.

(Borítókép: Jeff J Mitchell / Getty Images)

Rovatok