Index Vakbarát Hírportál

Évente 1200 tonna halat nevelnek Balatonszabadiban

2022. december 18., vasárnap 13:03

Intenzív halnevelő rendszer létesült Balatonszabadiban 457 millió forintért, amely évi 1200 tonnányi hal –kezdetben afrikai harcsa, majd szürkeharcsa – előállítására lesz képes a jövőben – közölte a projektgazda Pelso Fish Zrt. cégvezetője.

Keő Ferenc elmondta, hogy jövő februárban kezdődik meg a tényleges termelés a jogelőd Max Construct Kft. balatonszabadi telephelyén zöldmezős beruházásként létesült rendszerben.

Kitért arra is, hogy még kevés a tapasztalat a teljesen zárt rendszerben történő szürkeharcsa-termelésről, ezért kezdik afrikai harcsával az üzemelést, amiből szintén keresleti piac van Magyarországon. Az ivadékok 8-9 hónap alatt válnak eladhatóvá.

A beruházás azért is jelentős, mert a hal piaci ára az utóbbi időben 40 százalékkal nőtt, pedig nagy a kereslet rá.

A szürkeharcsának magasabb az ára, jövedelmezőbb a termelése, ezért amint a kísérleti eredmények lehetővé teszik, szeretnének átállni ennek a magyar vizekben őshonos halfajnak az előállítására – mondta a cégvezető. Hozzátette, az előzetes piaci felmérések szerint a Pelso Fish Zrt. által előállított, évi mintegy 1200 tonnányi hal körülbelül a dél-balatoni vendéglátósok igényeinek kielégítésére lesz elég a jövőben.

A tavaly alapított Pelso Fish Zrt. az MTI szerint négy magyar társaság tulajdonában van, amelyek közül Keő Ferenc szerint a két meghatározó az SG Fish Kft. és a DSPV Kft.

A balatonszabadi zöldmezős beruházás 30 hónap alatt, a Széchenyi 2020 program keretében, 457,6 millió forintból valósult meg, amelyből 228,8 millió forint volt az uniós támogatás, az önerőt magyar befektetők biztosították. A projekt során kiemelt figyelmet kapott a gazdaságos, energiatakarékos termelés és a környezettudatosság – hangsúlyozta. Víz nem kerül ki a megújuló energiát is hasznosító új haltermelő telepről: „A zárt rendszer azt jelenti, hogy a víz recirkulációval, biológiai tisztítórendszeren átjutva újrahasznosul” – mondta a cégvezető.

Rovatok