Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj, több cég is elbocsátási hullámba kezd

2022. december 18., vasárnap 12:00

Néhány éve tűnt fel az a trend a szakértőknek, hogy a nagy multinacionális cégek szokatlanul sok embernek mondanak fel év végén és a következő év elején.

Az idei elbocsátási hullámból a Meta, az Amazon, a Ford Motor, a CNN és a Pepsi is kiveszi a részét. Az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal adatait a The Wall Street Journal elemezte: az adatokból az a tendencia rajzolódik ki, hogy az ezredfordulótól kezdve december-januárban bocsátják el a legtöbb alkalmazottat. 

Ennek az oka valószínűleg a szezonalitás – vélekedett Nick Buner gazdaságkutató. A kereskedelemre jellemző például, hogy az ünnepi időszakra pluszembereket vesznek fel, akiktől aztán meg kell válniuk. De a pénzügyi világban is leépítésekkel néznek szembe a munkavállalók, sőt még a bónusz is kevesebb, mint szokott lenni – írja a lap. 

Az üzleti szolgáltatási, a pénzügyi, a biztosítási vagy az ingatlanközvetítői piacon szezonalitás nélkül is többeket engedtek el az elmúlt tíz év januárjaiban. Az elbocsátások másik oka az lehet, hogy a cégek általában decemberben készítik el a költségracionalizálást, és ehhez kell igazítaniuk a cég működését. 

Jonathan Reynolds, a Titus Talent Strategies nevű, munkaerő-toborzással foglalkozó cég vezérigazgatója azt tanácsolja a cégeknek, hogy várják meg az elbocsátásokkal az ünnepeket, különösen, ha tömegével akarják elküldeni a beosztottakat. Ha átgondolatlanul szabadulnak meg egy tehetséges munkavállalótól, azt nehéz lesz visszaszerezniük – tette hozzá.

A cégeknek ebből a szempontból nagyon oda kell figyelniük a jó hírükre. Többen vannak, akik inkább egy olyan cég alkalmazásába állnának, amelyik törődik az embereivel 

magyarázta  Jonathan Reynolds. A decemberi, átlag feletti leépítések egyik fő oka, hogy a cégek megpróbálják korrigálni a költségvetésüket, és új mérleget készítenek a következő évre.

A megszokott tendencia ellenére a decemberi munkanélkülisegély-kérelmek eddigi adatai azt mutatják, hogy a munkanélküliség továbbra is alacsony.  Több szakember is közölte, aki a Linkedlnen osztotta meg az elbocsátása történetét, hogy hamar talált új állást decemberben is.

Rovatok