Index Vakbarát Hírportál

Korunk legnagyobb kihívásaira válaszolnak a magyarok

2022. december 18., vasárnap 09:49

Lézertechnológia, hulladékkezelés, 3D-nyomtatás és akkumulátorok – Másfél milliárdos projekt zárult a Bay Zoltán Kutatóközpontnál, ahol élenjáró technológiákban értek el áttörést a magyar kutatók.

A Bay Zoltán Kutatóközpontnál sikerrel zárult egy másfél milliárd forintos, alkalmazásorientált, komplex kutatás-fejlesztési projekt, amelynek részeként lézertechnológiai vizsgálati eszközt és hulladékkezelési módszert is alkottak.

A kutatóközpont MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy az elmúlt két év alatt egy új, termékorientált, biológiai alapú fejlesztést hoztak létre, ami lehetővé teszi az agráriumban keletkező biomassza és egyéb hulladékok, fémtartalmú melléktermékek nyersanyagként történő újrahasznosítását.

Az ipari lézertechnológia területén új vizsgálati eszközt alkottak, amely lehetővé teszi az infravörös fényjel felerősítését, így bizonyos anyagszerkezeti vizsgálatok pontosabbá, költséghatékonyabbá válhatnak.

Emellett a kutatóközpont a projekt során kísérleti fázisig juttatott el egy, a lítiumalapú akkumulátorok kiváltását lehetővé tevő, ipari méretű energiatárolásra alkalmas akkumulátort, illetve létrehozott egy új, a kompozit anyagok 3D-nyomtatását modellező módszert.

Továbbá felállítottak egy olyan új, üzemelési biztonságot értékelő modellt is, amely elősegíti az ipari gépek, berendezések, finomítók, atomerőművi berendezések romlási folyamatainak, anyagszerkezeti változásainak pontosabb előrejelzését – ismertette az MTI.

Rovatok