Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a kormány arról, hogy átadják-e a 6 milliárdot a Lánchíd felújítására

2022. december 18., vasárnap 18:12

A Területfejlesztési Minisztérium közölte, hogy a budapesti városvezetés nem tartott be egy ígéretet a Lánchíd felújításával kapcsolatban. Emiatt elképzelhető, hogy a magyar kormány nem fizeti ki Budapestnek a Lánchíd felújítására szánt 6 milliárd forintot.

A felújított Lánchidat pénteken adták át. Még jóval korábban született azonban egy olyan megállapodás, amelyben a magyar kormány – bizonyos feltételek teljesítése esetén – 6 milliárd forintos támogatást ígért a projekthez. 

Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos ezzel összefüggésben épp a napokban közölte szerkesztőségünkkel: 

CSAK AKKOR FIZETIK KI A PÉNZT, HA A FŐVÁROS VEZETÉSE FELOLDJA A HÍDON A GÉPJÁRMŰFORGALOM KORLÁTOZÁSÁT.

Most az ATV Híradó is megkérdezte ugyanerről a Területfejlesztési Minisztériumot. A tárca válaszában az áll: az átadott hidat nem használhatják a személygépjárművek, így a főváros nem teljesíti a támogatásról szóló kormányhatározatban foglalt feltételeket, mivel a beruházás kezdetétől számított másfél év után vissza kellett volna engedni a hídra az autósokat.

Válaszukat még a híd megnyitása előtt, pénteken írhatták meg, ugyanis az áll benne, hogy: 

A magyar kormány abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, hogy a Lánchíd teljes körű rekonstrukcióját 6 milliárd forinttal támogatja. Az erről szóló kormányhatározat egyértelmű feltételeket tartalmaz a támogatásért cserébe. Az egyik ilyen feltétel: »gépjárműforgalom ezen közúti szakaszon való teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot«. Azáltal, hogy a Fővárosi Önkormányzat a mai nap folyamán olyan feltételekkel kívánja megnyitni a Lánchidat, hogy sem a gyalogosforgalom, sem a gépjárműforgalom nem használhatja, nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat. A kormány eddig minden megállapodást betartott, amit a fővárossal kötött, a Lánchíd felújítása kapcsán is így fogunk eljárni.

A közleményben ugyanakkor egyértelműen még nem mondták ki azt, hogy nem adják át a 6 milliárd forintot, csupán utaltak arra, hogy – szerintük – a főváros nem teljesítette az ehhez szükséges feltételeket. 

Jelen állás szerint a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről egy féléves tesztidőszak után, 2023 nyarán döntenek, addig csak a BKK járatai, a taxik, a kerékpárok és a motorosok hajthatnak át rajta. A személyautóval közlekedők (és a gyalogosok) addig nem használhatják a hidat. 

A főváros vezetése máshogy látja

A főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu szintén az ATV Híradónak beszélt arról, hogy szerintük teljesítették a feltételt. Szerinte a kérdéses szövegrészben csak azt mondták ki, hogy „a végleges forgalmi állapotról pedig a híd felújításának a végéig kell dönteni. Pontosan így járunk el, csak nem füstös szobában fog majd megszületni ez a döntés, hanem a budapestieknek van lehetősége várhatóan a nyár folyamán dönteni arról, hogy milyen forgalmi rend legyen végleges a Lánchídon” – fogalmazott. 

Karácsony Gergely egy, még a minisztérium közleményének megjelenése előtt kiadott Facebook-posztban azt írta: „amikor meghoztuk az ideiglenes forgalmi rendre vonatkozó javaslatunkat, fel sem merült bennünk, hogy a kormány ne értene ezzel egyet, hiszen – ahogy ez egy két évvel ezelőtti interjúból kiderül – a kormány közlekedési államtitkára, Vitézy Dávid is ezt támogatta. Sebaj, a budapestieknek lesz módjuk arra, hogy a valódi tapasztalatok alapján, a pártos hisztériakeltést és az ostoba propagandát félretéve hozzák meg a város egésze számára legjobb döntést!” 

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok