Index Vakbarát Hírportál

A forint menetelését még a római légió is megirigyelné

2022. december 18., vasárnap 14:19

Hétfő reggel még 418 forintot fizettünk egy euróért, aztán a brüsszeli megállapodás hírére sebességbe kapcsolt a magyar fizetőeszköz, péntek estére már 405-nél járt az euróval szemben. Sőt, még a dollárral szemben is négyhavi csúcsra tört, miután a zöldhasút megcsuklóztatták az inflációs adatok. A nemzetközi tőzsdéken elromlott a hangulat, a jelentősebb indexek esésben vannak, de a BUX jól állta a sarat.

Hétfőn este megszületett az egyezség Magyarország és Brüsszel között. A döntés jót tett a forintnak, a bejelentés után a magyar fizetőeszköz jelentősen erősödött. Kedd reggel fél 9-re 410 forinton jegyezték az eurót, ami jelentős javulást jelent a magyar fizetőeszközt tekintve, hiszen egy nappal előtte még 418-nál kezdte a kereskedést. Szerdán tovább erősödött a forint, majd csütörtökön némi hullámzást követően lanyhult a növekedési lendület, így pénteken a 405-ös szint közelében zárt az euróval szemben.

A brüsszeli megállapodás után szárnyalásba kezdett a magyar fizetőeszköz. A nagy döntés hétfő este született meg, amikor az Európai Unió soros elnökségét ellátó cseh kormány bejelentette, hogy a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak, cserébe jóváhagyták a ránk vonatkozó megállapodásokat.

Négyhavi csúcson a forint

A forint erősödésével párhuzamosan nagyot gyengült a dollár kedden, ezzel több hónapos csúcsra emelkedett a forint értéke az amerikai valutával szemben. Kedden 14.25-kor még 388,02-nél állt az árfolyam, amely 15.20-ig 382,95-re ment le – vagyis szűk egy óra alatt több mint öt forinttal lett olcsóbb egy dollár. Szerda reggel sem kapaszkodott fel a dollár, 11.15-kor 382,5 forintot ért egy zöldhasú. Legutóbb augusztus 14-én járt ilyen alacsony szinten a dollár a forinttal szemben.

A dollár gyengülésének hátterében az amerikai gazdaságról érkezett újabb inflációs adatok állnak. Kiderült, hogy előző hónapban az infláció alacsonyabb mértékben nőtt a vártnál, emiatt a szakértők arra számítanak, hogy az amerikai jegybank (FED) lassít majd a kamatemelési rátán – ez magyarázza a dollár gyengülését. Csütörtökön még 380 alá is benézett a dollár egy rövid időre, majd némi hullámzással pénteken a 383-as szinten zárt.

A japán jennel szemben 1,4 százalékot, az euróval szemben 0,8 százalékot esett vissza a dollár az inflációs adatok nyilvánosságra kerülése után. 

Negatív hangulatban a tőzsdék

Az EKB csütörtökön bejelentett kamatemelése miatt elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, az európai és az amerikai indexek is mínuszban zártak pénteken. A három legjelentősebb amerikai index mínuszban zárta a hetet:

Az európai tőzsdéket is megcsúszdáztatták a hét eseményei: a londoni FTSE-100 index 1,92 százalék, a frankfurti DAX-index 2,66 százalék, az euróövezet 11 országának 50 blue chip vállalatát tömörítő Euro Stoxx 50 pedig 2,86 százalékos esésben van.

A nemzetközi tőzsdékkel szemben a BUX jól állta a sarat, a hét elején 44 181,29 ponttal nyitott, majd 2,01 százalékos heti emelkedéssel pénteken 45 069,12 ponton zárt. A magyar blue chipek erősödéssel zárták a heti kereskedést: az OTP 3,9 százalékkal, a Richter 0,74 százalékkal, a Magyar Telekom 2,31 százalékkal, a Mol 0,62 százalékkal növekedett.

A gázárak lökték padlóra Magyarországot

Az uráli olaj árfolyama 3,6 százalékkal emelkedett, így most a hordónkénti ára 57,3 dollár, ami még így is a 60 dolláros ársapka alatt van. A Brent olaj ára 3,86 százalékkal 79 dollárra nőtt, a WTI-olaj pedig 4,6 százalékos emelkedéssel 74,29 dollárra emelkedett hordónként.

A gáznak 2021-ben 7 milliárd euró volt az energiaimport-értéke, 2022-ben 17 milliárd, ez azt jelenti, hogy 10 milliárd euróval többet fizettünk egy év alatt. Nem azért, mert többet vennénk, hanem mert drágább. Ennek jelentős része a költségvetést is érinti 4-5 milliárd euró értékben – mutatott rá Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy Márton szerint a legnagyobb ütést a gázárak emelkedése vitte be a hazai gazdaságnak, enélkül többletben lenne a külkereskedelmi mérleg. A TTF-gáz árfolyama idén augusztusban még 350 euró volt, innen mérséklődött jelentősen, jelenleg 115,45-re. Ezen a héten 17 százalékkal csökkent a TTF-gáz világpiaci ára.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok