Index Vakbarát Hírportál

Kenőpénzért tartják a markukat az ukrán vámosok, száz dollárért engedik át a határon a kamionosokat

2022. december 18., vasárnap 08:09

Rémálommá vált a határátkelés azoknak a kamionosoknak, akik a romániai Szucsáva megye felől akarnak Ukrajnába átjutni. Ebben a pillanatban is 650 tehergépkocsi több mint 27 kilométeres sorban áll a Szucsáva megyei DN2-es autópálya szeretvásári határátkelőjénél.

A téli ünnepekre szánt áruval, italokkal és tartós élelmiszerekkel megrakott teherautók többsége Törökországból és Bulgáriából érkezik, és Ukrajnába akar eljutni. A várakozási idő meghaladja a 30 órát – írja a stirileprotv.ro román hírportál hatósági forrásokra hivatkozva.

A portál szerint a torlódásért az ukrán oldal a felelős, mivel a háború miatt hosszabb ideig tart a papírok ellenőrzése. Egy másik hírportál, a foter.ro egy török kamionsofőrre hivatkozva arról számolt be, hogy

a fennakadást az ukrán vámosok kapzsisága okozza – fejenként 100 dollárt kérnek a sofőröktől, ellenkező esetben nem engedik tovább őket.

A korábbi hónapokban akár 100 teherautó is áthaladt a szeretvásári átkelőn Ukrajnába, de most a Romániát elhagyni szándékozó teherautók száma akár a korábbi tízszerese is lehet.

Több közlekedésrendészeti csoport is a helyszínen van, hogy segítsen a forgalom zavartalan fenntartásában. A Radóc és Szucsáva közötti DN 2H szakaszon a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók forgalmát leállították, és más kerülő utakra terelik azokat. A közlekedési dugók legalább a hónap végéig tarthatnak, mondják Szucsáva megye képviselői – ismertette a stirileprotv.ro.

Olvasóink beszámolója

Több levél is befutott szerkesztőségünkbe a cikkünk megjelenése óta. Az első levélben arról számolt be olvasónk, hogy ő már hat éve is ugyanezt tapasztalta, akkor a határ ukrán oldalán 100 eurót kellett fizetni a vámosoknak és 50-100 hrivnyát a rendőröknek. Az ukrajnai állapotokat alapvetően korruptnak tartja és rávilágít, hogy egy gyorshajtást 100-200 hrivnyából lehet megúszni. „Minden határon ez van, volt, és lesz is” – írja tapasztalataira hagyatkozva.

Egy másik levélírónk is hasonlóképp járt.

Ha nem adsz pénzt, nem enged be. Ez gusztustalan és felháborító

– írja.

Egy újabb olvasói levélben pedig a levélírónk bemutatja, hogy a probléma jóval a háború előttre nyúlik vissza. „Sajnos közel 20 évvel ezelőtt is ilyen volt. Egy turista buszt fejenként 5-10 euróért engedtek be” – idézi fel.

Ön is kamionos? Mit tapasztalt az ukrán határátkelőkön? Írjon nekünk!
Küldje el nekünk!

(Borítókép: Chris McGrath / Getty Images)

Rovatok