Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Visszanyalt a fagyi

2022. december 19., hétfő 16:51

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő délután feltöltött egy új videót a közösségi oldalára, amelyben a brüsszeli korrupciós botrányra reagált.

„Ahelyett hogy az Európai Unió értelmes kérdésekkel, új energiaforrások keresésével, az infrastruktúra fejlesztésével foglalkozott volna, az elmúlt hónapok a gázársapka körüli szerencsétlenkedéssel mentek el” – idézte az MTI a tárcavezetőt, aki az EU-s energiaügyi miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Magyarország semmi szín alatt nem támogatja a földgázra vonatkozó ársapka bevezetését, az ugyanis „káros, veszélyes és teljesen felesleges” intézkedés.

A miniszter elmondta, hogy próbaszavazást tartottak az EU soros cseh elnökségének gázársapka-javaslatáról, amelyen Magyarországgal együtt kilenc tagállam szavazott nemmel, de ennek ellenére nem elég a blokkoló kisebbség kialakításához.

Magyarország nemmel szavaz

„Akárhány szavazási kör lesz a mai nap folyamán, Magyarország nemmel fog szavazni. Vezetékeket kell építeni meg LNG-kikötőket kell építeni, új forrásokat kell keresni, nem szerencsétlenkedni az ársapkával” – szögezte le. A miniszter Közép-Európa kőolajellátásának ügyére is kitért, aláhúzva, hogy az Oroszországból induló Barátság vezetéken keresztül évi 19 millió tonna kőolaj érkezik Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba.

Újságírói kérdésre az európai parlamenti korrupciós botrányról, a katari vízummentességi folyamat megakasztásáról szólva a következőket mondta:

„Jól látszik, hogy az Európai Parlamentben visszanyalt a fagyi, és most nagy a káosz, nagy a zavar, hogy akkor mit is lehet erre mondani. Nyilvánvalóan most megpróbálnak megint csak külső felelőst találni, tehát mindenki felelős, kivéve az Európai Parlament, mindenki felelős, kivéve Brüsszel, kivéve a baloldal, holott brüsszeli baloldali és most már lassan néppárti képviselőket is ugye elér ez a fajta korrupciós botrány.”

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok