Index Vakbarát Hírportál

Majdnem mindenkit elküldtek a Tungsramnál

2022. december 19., hétfő 10:35

30-40 alkalmazottat leszámítva valamennyi dolgozójának felmondott a Tungsram Operations Kft. Elég szomorú véget ér az egykor hihetetlenül sikeres magyar cég.

A Tungsram vezérigazgatója, Jörg Bauer a választások után két nappal, az Indexnek adott interjújában jelentette be, hogy nehéz anyagi helyzetben vannak és kormányzati segítségre szorulnak, mivel a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború által okozott problémák „megoldhatatlan feladatok” elé állították a vállalatot. 

A problémákat azonban nem sikerült megoldani, és november elején biztossá vált, hogy felszámolják a Tungsramot. A felszámoláshoz egy új vezérigazgatót neveztek ki nem sokkal később.

Most a Népszava értesült arról, hogy a felszámolás javában zajlik, és ennek részeként

karácsony előtt a cég szinte minden dolgozóját elbocsátották.

A négy Tungsram-gyárban így mindössze 30-40 dolgozó maradhat. A felszámolás alatt álló cégnél – amely 2018-ban került ismét magyar kézbe – januárban még nagyjából 3000 ember dolgozott. Közülük nyáron 1600-nak felmondtak, miközben 500-an saját elhatározásból mentek el a cégtől a rossz hírek és a bizonytalanság hatására.

ÍGY MOST KÖRÜLBELÜL EZER MUNKAVÁLLAlÓT KÜLDHETTEK EL A CÉGTŐL KÖZVETLENÜL AZ ÜNNEPEK ELŐTT.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy a felmondási idő január közepéig tart. „A nagy többség közös megegyezéssel tudott távozni, így még karácsony előtt hozzájutottak-hozzájutnak végkielégítésükhöz” – fogalmazott. 

Mindeközben a Népszavának arról beszélt a Tungsram vezetése, hogy a vállalat bizonyos egységei azáltal maradhatnak meg, ha kisebb vállalatokba szervezik át őket. Ezáltal a Tungsram sikeres üzletágai életben maradhatnának, és a kisebb cégeknek nagyobb eséllyel tudnának befektetőket találni.

(Borítókép: A Tungsram Operations Kft. irodaháza a főváros IV. kerületében, a Váci úton. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok