Index Vakbarát Hírportál

Elbocsátások kezdődtek a Xiaomi kínai gyáraiban

2022. december 20., kedd 13:33

A kínai Xiaomi mintegy 10 százalékos létszámleépítésbe fogott az okostelefon- és internetszolgáltatások üzletágban, ezzel csatlakozott azokhoz a kínai technológiai vállalatokhoz, amelyek ugyancsak elbocsátásokra kényszerülnek, miközben az ország továbbra is a koronavírus-járvánnyal küzd.

A Xiaomi szóvivője azt nyilatkozta, dolgozói csaknem 10 százalékát érinti a „létszám-optimalizálás és szervezeti egyszerűsítés”. Azok pedig, akiket leépítenek, kompenzációt kapnak.

Számos nagy kínai technológiai vállalat, köztük a Tencent Holdings és az Alibaba Group már bocsátott el dolgozókat az elmúlt hónapokban, mivel Kínát érzékenyen érintette a koronavírus-járvány elleni küzdelem elhúzódása.

A South China Morning Post szerint a Xiaominak szeptember 30-án 35 ezer 314 alkalmazottja volt, ebből a szárazföldi Kínában több mint 32 ezer.

A Xiaomi harmadik negyedévi bevétele 9,7 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány miatt alkalmazott korlátozások és a kereslet mérséklődése miatt. A Xiaomi szerint az okostelefonok eladásából származó bevételek – amelyek a teljes eladások nagyjából 60 százalékát teszik ki – 11 százalékkal estek éves összevetésben. 

(Borítókép: Yi Haifei/China News Service via Getty Images)

Rovatok