Index Vakbarát Hírportál

Fontos uniós pénzek érkeznek Magyarországra

2022. december 21., szerda 17:29

Az elmúlt hetekben fény vetült hazánk energiafüggőségére, ahogy a cégek egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a megnövekedett rezsiszámlákat. Egy falat kenyérként érkezik az a 4,11 milliárd euró Brüsszelből, amiből Magyarország új szintre emelheti energiahatékonyságát.

Az Európai Bizottság 4,11 milliárd eurót (mintegy 1652 milliárd forintot) folyósított nyolc kedvezményezett ország, köztük Magyarország energiarendszereinek korszerűsítéséhez.

A pénzből az energetikai ipar, a feldolgozóipar, a közlekedés energiahatékonysága javulhat, és a mezőgazdaság üvegházhatásúgáz-kibocsátása csökkenhet – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.

Úgy kellett, mint egy falat kenyér

Egyre nagyobb megterhelést jelent a hazai cégek számára az energiaköltségek kifizetése. Hétfőn közöltük a hírt, hogy a Tungsram például ezer embert bocsátott el, részben mivel nem tudta kigazdálkodni a megnövekedett energiaköltségeket.

Korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Indexen megjelent véleménycikkében kifejtette, hogy az energiaárak felrobbanása kívülről ránk kényszerített cserearányromlást idézett elő. Energiaimportunk ára a 2021-es GDP-arányos 4,4 százalékról 2022 végére tíz százalékra is ugorhat, így a háború előttinél tízmilliárd euróval többet (hétmilliárd helyett 17 milliárdot) fizetünk energiáért évente, amiből négy-ötmilliárd euró hárul az államra. Ez a költségvetés energiaszámlájának növekedése (kétmilliárd euróról hat-hétmilliárd euróra való növekedés).

EZT A TÖBBLETÖSSZEGET A HAZAI CÉGEKTŐL ÉS A HAZAI KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBÓL VONJÁK KI A GAZDASÁGUNKAT KIFOSZTÓ ERŐK, S EZZEL A SZANKCIÓS POLITIKA EGYSZERRE OKOZ SZINTE ELVISELHETETLEN NEHÉZSÉGEKET A CSALÁDOK, A VÁLLALATOK ÉS AZ ÁLLAM SZÁMÁRA.

ismertette a miniszter.

Az MTI tájékoztatása szerint a most érkező uniós forrásokból megvalósuló beruházások a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelésre, az energiahálózatok korszerűsítésére és az energiaágazat, az ipar, az épületek és a közlekedés energiahatékonyságára összpontosítanak, valamint hozzájárulnak a széntermelés alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású tüzelőanyaggal való felváltásához.

Az Európai Unió modernizációs alapjából származó forrásokból Magyarországon a gyártási folyamatok optimalizálása, digitalizálása és automatizálása terén végzett beruházások kapnak támogatást a villamosenergia-fogyasztás csökkentése érdekében.

Az uniós modernizációs alap a megújuló energiaforrásokból előállított energia hatékony termelésében és felhasználásában is segít.

(Borítókép: Carl Court / Getty Images)

Rovatok