Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz a kriptopiaccal? Teljes összeomlás vagy életünk lehetősége?

2022. december 21., szerda 19:56

Ha eddig nem is érdekelte a kripto, idén akkor is többször hallhatta, hogy hatalmas kriptotőzsdék csődölnek be botrányos körülmények között, miközben a legnagyobb kriptoprojektek rekordgyorsasággal veszítenek az értékükből. De mi az oka annak, hogy ennyire rájár a rúd a szektorra? Ez már a vég kezdete, vagy épp ellenkezőleg, ezek az események egy eddig soha nem látott emelkedést készítenek elő? Az All Time High podcast első részében Sulcz Gábor beszélgetett Györfi Andrással a Kripto Akadémiától a kriptopiac jövőjéről és arról, hogy hol, illetve mikor érjük el az abszolút piaci mélypontot.

A podcast első részében Györfi András elmondja, mire számít a következő hónapokban, és azt is megtudhatjuk, szerinte fordulhat-e a kriptopiac 2023-ban. Számba veszi a nagyobb horderejű jövőbeli eseményeket, mint a jövő évi FED-kamatdöntések vagy az orosz–ukrán háború újabb fejezete.

A Kripto Akadémia szakértője elárulja azt is, hogy miben más ez a mostani medvepiac, mint az eddigiek, és miért érte meglepetésként a Terra, majd az FTX kriptotőzsde összeomlása még azokat is, akik már régebb óta foglalkoznak kriptókkal.

Györfi András egy régi példával illusztrálja a kriptopiac mostani állapotát, amikor egy interneten publikált, bomba készítésére használható útmutató miatt sokan az egész internetet veszélyesnek tartották.

Megpróbáljuk megfejteni Sam Bankman szerepét az összeomlásban, és körbejárjuk azt a témát is, hogyan lehetne megakadályozni egy hasonló ámokfutást a jövőben.

A kriptopiacnak egyébként is megtisztulásra van szüksége, ezért lehet, hogy a mostani összeomlás-sorozat hosszú távon jót fog tenni az egész szektornak.

Györfi szerint a kriptopiac szabályozása elkerülhetetlen, de a mostani hangulat miatt a szabályozásért felelős szervek könnyen túllőhetnek a célon. Az adásban szóba kerül, hogy mi lehet az arany középút, és hogy mennyi esély van erre. A kriptoszakértő számít még kellemetlen meglepetésekre a következő hónapokban. Ezek lehetnek újabb becsődölt kriptotőzsdék, de a Bitcoin-bányászokkal kapcsolatban is egyre több negatív hírt lehet hallani.

Györfi András szerint ez a mostani viharvert kriptopiac az egyik legjobb alkalom, ha valaki foglalkozni akar kriptókkal, mivel most kendőzetlenül láthatja a kriptók hibáit, és hosszú távon ez a tapasztalat felbecsülhetetlen. A kezdők emellett is kapnak pár tippet arra vonatkozólag, hogyan érdemes nekiindulni. Kezdésként a szakértő azt javasolja, hogy mindenki olvassa el a Bitcoin whitepapert, annak ellenére, hogy azért ez egy nehezen emészthető írás.

Előkerülnek a CBDC digitális pénzekkel kapcsolatos aggályok, és Györfi András el is mondja, hogy egyáltalán nem hisz a CBDC-ben mint a jövő új fizetőeszközében. 

Végül megtudhatjuk, hogyan érdemes felkészülni a következő bikapiacra, ha valaki még teljesen kezdő, de szeretne kriptóba fektetni.

(Borítókép: Index)

Rovatok