Index Vakbarát Hírportál

Világszerte kevesebb kartonpapír fogy

2022. december 24., szombat 06:17

A kartonpapírt gyártó malmok világszerte csökkentik a termelésüket, ami a globális kereskedelem lassulásának aggasztó jele – figyelmeztet Ryan Fox, a Bloomberg Intelligence elemzője.

A hullámkartonok alapanyagát előállító észak-amerikai vállalatok közel 1 millió tonna kapacitást állítottak le a harmadik negyedévben, és hasonló forgatókönyv várható a negyedik negyedévre is – ismertette Ryan Fox.

A befektetők árgus szemekkel figyelik a gazdaság helyzetéről árulkodó jeleket, sokan közülük arra számítanak, hogy a világ legnagyobb gazdaságai jövőre recesszióba billennek. A papírdobozok az áruk ellátási láncában szinte minden egyes állomásnál jelen vannak, ami a papírt a gazdaságok helyzetének kulcsfontosságú mutatójává teszi. A jelek korántsem biztatóak – figyelmeztet az elemző. 

Recessziót jelezhet a kartonválság

Ryan Fox rávilágít, hogy a csomagolópapír iránti globális kereslet 2020 óta először mutat gyengülést. Az amerikai árak novemberben két év óta először csökkentek, és a világ legnagyobb exportőre, az USA októberben 21 százalékkal alacsonyabb tengerentúlra szállított mennyiséget közölt az előző évhez képest.

A WestRock és a Packaging Corp. gyárbezárásokat vagy gépleállásokat jelentett be. A Klabin, Brazília legnagyobb csomagolópapír-exportőre azt fontolgatja, hogy jövőre akár 200 000 tonnával is csökkenti exportját – mondta Cristiano Teixeira vezérigazgató.

A kereslet visszaesése nagyrészt annak tulajdonítható, hogy az infláció kifosztotta a fogyasztók pénztárcáját.

A fogyasztási cikkektől kezdve a ruházati cikkekig mindent előállító vállalatok felkészültek a visszaesésre. A Procter & Gamble Co. a magasabb költségek ellensúlyozására többször emelte a Pampers pelenkáktól a Tide mosószerig terjedő termékek árát. 

Az amerikai kiskereskedők nagy árengedményeket adtak a Black Fridayen a felesleges készletek eltüntetésének reményében, de a vásárlók csak szerény forgalommal reagáltak, és az eladások novemberben csaknem egy éve a legnagyobb mértékben csökkentek. Ráadásul az e-kereskedelem  a kartondobozok nagy felhasználója – csillagászati növekedése is visszaesett. 

A lassú kereslet a papír alapanyagát, a cellulózt is sújtja. A világ vezető exportőre, a Suzano nemrégiben bejelentette, hogy csökkenti eukaliptusz cellulózának árát Kínában, ami 2021 vége óta az első árcsökkenés – világított rá Ryan Fox, aki ezt a recesszió előjelének véli. 

(Borítókép:  Smith Collection/Gado/Getty Images)

Rovatok