Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton újabb feladatot kapott a kormánytól, vétójoga lesz

2022. december 25., vasárnap 11:48

Ezentúl a gazdaságfejlesztési miniszter feladata lesz a külföldi beruházások felügyelete.

A kormány egy december 23-án kiadott rendeletben szabályozta újra a kérdéskört, amit a hvg.hu vett észre. Az új szabályozás értelmében

a gazdaságfejlesztési miniszter megtilthatja a külföldiek tulajdonszerzését akkor, ha az érintett cég EU-n kívüli külföldi kormánytól függ, vagy ha a tulajdonszerzése veszélyeztetheti a közbiztonságot.

A kormányrendelet 25 stratégiai ágazatra vonatkozik, azon belül is elsősorban az energiaiparra, a közlekedésre és a kommunikációra (de szerepel a felsorolásban például az egészségügy és az oktatás is).

A miniszternek mindenféle külföldi tulajdonszerzést, tőkeemelést, cégátalakítást vagy kötvénykibocsátást be kell jelenteni, ha az ügylet összértéke 350 millió forintot vagy egy bizonyos részesedési arányt ér el (ez utóbbinak a mértéke esetenként változik).

A miniszter a rendelet szövege szerint akkor tilthatja az ügyletet,

A tiltást minden esetben meg kell indokolni, de az indoklás minősített, titkos adatot nem tartalmazhat. Ellene közigazgatási nem peres eljárást lehet indítani a Fővárosi Törvényszéken. A rendelet szombaton hatályba is lépett, és az ezután létrejövő ügyletekre érvényes.

(Borítókép: Nagy Márton 2022. október 22-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok