Index Vakbarát Hírportál

Újabb földgázmezőt találtak a közelben

2022. december 26., hétfő 10:42

Az olasz Eni és a francia TotalEnergies konzorciuma újabb földgázmezőt talált Ciprusnál. Ez tovább erősítheti Európa reményét abban, hogy sikerül elszakadni az orosz földgáztól.

A két vállalat előzetes december közepén közzétett becslése szerint mintegy 60-70 ezer milliárd köbméter földgázt találtak a Zeus 1 fúrásnál a 6-os blokknak nevezett tengeri területen. Összehasonlításként: az EU éves gázfogyasztását 400 milliárd köbméterre becsülik, és a békeidőben Oroszország évente nagyjából 150 milliárd köbmétert szállított Európába.

Ez már a harmadik egymást követő sikeres próbafúrás volt a 6-os blokkban, és ez „megerősíti a terület ígéretes kilátásait” – derült ki az Eni nyilatkozatából.

Ciprus több, a déli partvidékét szegélyező területen engedélyezett fúrásokat, az első földgázfelfedezésről még 2011-ben számolt be. A feltárási programot hevesen bírálja Törökország, amely régóta konfliktusban áll – elsősorban Görögországgal – a térségben, és megszállás alatt tartja Ciprus északi harmadát.

Folyamatosan érkeznek a jó hírek onnan

Ahogy arról beszámoltunk, augusztusban egy nagy gázmezőt tártak fel Ciprustól délre. A felfedezést akkor is az olasz–francia ENI–Total-konzorcium tette a kutatási munkálatai során. Ez a gázmező mintegy 70 milliárd köbméter, jó minőségű földgázt tartalmazhat.

Az olasz ENI energiaszolgáltató közleményében egy 2287 méteres mélységben, Ciprustól mintegy 160 kilométerre délre történt „fontos felfedezésről” beszélt, ami jó hírrel szolgálhat az olasz energiapolitika számára. Hírügynökségek hangsúlyozták, hogy ez Európának is lehetőséget nyújt arra, hogy tovább függetlenedhessen az orosz gázszállításoktól. A kitermelés megkezdéséig azonban még egy évig várni kell.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok