Index Vakbarát Hírportál

Sokasodnak a rossz hírek a gyógyszeriparról, ez mindenkinek fájni fog

2022. december 26., hétfő 13:28

Megkongatták a vészharangot a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének vezetői.

Napi százezer kilométert tesznek meg a hazai gyógyszer-nagykereskedők autói. Mindennap kétszer szállítanak a mintegy 2250 hazai patikába a csaknem 15 ezer különféle készítményből. A gyógyszergyártók és a gyógyszertárak között ingázó nagykereskedőket is sújtják a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági folyamatok, amire mihamarabbi megoldást várnak a kormánytól – hívja fel erre a figyelmet a Világgazdaság.

A mostani gazdasági helyzettől független, már-már krónikusnak mondható problémája a gyógyszer-nagykereskedőknek, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által támogatott gyógyszerek nagykereskedelmi árrése folyamatosan csökken – nyilatkozták a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének vezetői. Feller Antal elnöktől szerint ez az árrés jelenleg 5 százalék körüli, szemben az öt évvel ezelőtti 6 százalékkal. 

Ezzel párhuzamosan a szektorszintű árbevétel-arányos nyereségünk is csökkenő tendenciát mutat, hiszen míg egy évtizeddel ezelőtt 2,3-2,4 százalékos szinten volt a fejlesztésekre, beruházásokra fordítható eredményünk, addig ma mindössze 1,4 százalék az aránya 

– tette hozzá Kaló Tamás alelnök. A csökkenés oka egyértelműen az, hogy a támogatott gyógyszerek kis- és nagykereskedelmére egy olyan rendelet vonatkozik, amely ugyan előírja az alkalmazható maximális árrés mértékét, ám ezt a jogszabályt nagyjából húsz éve nem aktualizálták.

A lap felhívja arra a figyelmet, hogy az árrés mértéke a készítmények termelői árától függ – tehát minél drágább az orvosság, annál kisebb az árrés. Ezért paradox módon az értékkövetés elmaradása miatt ahogy nő a gyógyszerek átlagára, a gyógyszer-nagykereskedők relatív fedezete úgy csökken.

A szektorban semmi jóra nem lehet számítani

A nyereség folyamatosan csökken ellenben az utóbbi egy évben a nagykereskedők költségei megemelkedtek. „Bár folyamatosan optimalizálunk, az eszközeink mára gyakorlatilag elfogytak” – nyilatkozta Kaló Tamás, aki a Phoenix Pharma Zrt. vezérigazgatója. A gyógyszer-nagykereskedők költségeit három fő tétel határozza meg: az üzemanyag-, a bér- és az energiakiadás:

  1. Az üzemanyagok terén az egy esztendővel ezelőtti helyzethez képest 75 százalékos költségnövekedést voltak kénytelenek elkönyvelni a piac szereplői.
  2. Komoly bérnyomás jelentkezik, ami miatt további 15-20 százalékos költségnövekedést kell bekalkulálniuk a munkaadóknak.
  3. Emellett 5-6-szoros energiaár-emelkedés is sújtja a nagykereskedőket.

A további kilátást az sem segíti, hogy a szektor szereplőinek számításai szerint jövőre stagnálás – vagy rosszabb esetben csökkenés – jöhet, tekintettel arra, hogy a magas infláció miatt várhatóan mérséklődni fog a betegségmegelőzési készítmények iránti kereslet is.

Bernd Grabner, az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GIRP) elnöke szerint egyre nagyobb problémát jelent az EU-ban a gyógyszerhiány. Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy a tagállamoktól származó jó minőségű adatok harmonizálásával és uniós szintű összesítésével nagyban lehetne orvosolni ezt a kérdést.

(Borítókép: Joe Raedle/Getty Images)

Rovatok