Index Vakbarát Hírportál

A kormány döntése után zuhanni kezdett a Richter árfolyama

2022. december 27., kedd 10:09 | aznap frissítve

Az extraprofitadókról szóló kormányrendelet alapján a Richter Gedeon Nyrt. 2022-ben várhatóan nagyságrendileg 28 milliárd forint gyógyszergyártási különadót fizet – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

A közlemény szerint a magyar kormány június 4-én hozott rendeletet az egyes ágazatokat terhelő új adókról, amelyet december 23-án a gyógyszeriparra is kiterjesztett. A gyógyszeripari különadót a gyógyszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre vetették ki, és a 2022. és 2023. évre vonatkozóan kell megfizetni.

A rendelet alapján a Richter idén nagyságrendileg 28 milliárd forint pótadót fizet.

Az adót várhatóan az egyéb ráfordítások között számolják el, így arányosan csökkenti a társaság 2022. évi üzemi eredményét, valamint a szabad cash-flow mutatóinak értékét. A 2022-es nyilvános célkitűzések további elemei nem változnak – olvasható a gyógyszergyártó közleményében.

A különadóból származó bevétel a központi költségvetés Rezsivédelmi Alapjának bevétele, a különadókkal a kormány a jövő évre becsült költségvetési hiányt akarja enyhíteni.

Frissítés 10.55-kor:

A hírre nem reagált jól a Richter árfolyama. A befektetők azonnal léptek a váratlan fejleményt követően, és jelenleg a Richternek van a legnagyobb forgalma a tőzsdén – jóval nagyobb volumen mellett kereskednek a befektetők a gyógyszergyártó részvényeivel. Jelenleg 4 százalékos mínuszban van a jegyzés, de a mélyponton csaknem 6 százalékos zuhanás is volt.

Váratlan döntés született

Ahogy arról beszámoltunk, péntek éjszaka megjelent az a Magyar Közlöny, amely tartalmazza a kormány legújabb, különadóról szóló rendeletét. Az idén nyáron bevezetett extraprofitadó kiegészítéseként immár a gyógyszeripar is különadót köteles fizetni a 2022-es és 2023-as adóévre. A Magyar Közlöny 214-es számában megjelent rendeletet AKormány 582/2022. (XII. 23.) Korm. rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról címmel tették közzé. A többihez hasonlóan a december 24-én hatályba lépő különadó is sávos, az adó mértéke az adóév éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel:

A rendelet alapján a gyógyszergyártó a 2022. adóévre vonatkozó különadót 2023. adóév május 20-ig külön nyomtatványon kell megállapítsa, bevallja és megfizesse. Hozzáteszik: a gyógyszergyártó a 2023. adóév vonatkozásában különadó-előleg megállapítására, bevallására és megfizetésére köteles. A gyógyszergyártó a 2023. adóévre fizetendő adóelőlegét a 2023. adóévre várható fizetendő adó alapján önadózás útján állapítja meg, és ezt az állami adóhatóság által rendszeresített külön nyomtatványon a 2023. adóév november 20-ig köteles befizetni.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok