Index Vakbarát Hírportál

150 milliárd forintos támogatást igényelhetnek a turisztikai szolgáltatók

2022. december 27., kedd 11:35

A kormány a korábbi hatpontos intézkedéscsomag után újabb támogatással segíti a gazdaság húzóágazatának számító turizmust; december 23-tól a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program – hívta fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Hozzáteszik: miután a MTÜ javaslata alapján a kormány döntött a feldolgozóipari program turisztikai ágazati kiterjesztéséről, a támogatásra mintegy 16 000 vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet.

Az érintett vendéglátóegységeket és szálláshelyeket működtető vállalkozások foglalkoztatják a két szektor munkavállalóinak 70-80 százalékát, mintegy 80-100 ezer embert. Megtartásuk a pályán alapvető érdeke az ágazatnak, hiszen a gazdaság húzóágazatának számító turizmus fejlődéséhez, valamint a hosszú távú stabilitáshoz elengedhetetlenül szükséges a jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkavállaló – közölte a MTÜ.

A módosítás eredményeként az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. január–márciusi, számlával igazolható földgáz, villamos energia, valamint távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek maximum 50 százalék mértékű, vissza nem térítendő közvetlen támogatást. Önállóan vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is igényelhetik a támogatást, ugyanis a részvétel egyik feltétele, hogy a támogatott kkv-k energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig.

Legfeljebb a munkaerő tíz százalékát bocsáthatják el

Ezen túl szintén fontos kritérium, hogy 2023 harmadik negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb tíz százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.

A kormány az MTÜ javaslatai alapján novemberben egy hat pontból álló, harmincmilliárd forintos turisztikai mentőcsomagot fogadott el, az intézkedések közel százezer kis- és középvállalkozó működését támogatják.

A kormányzati segítségnyújtás leggyorsabb és leghatékonyabb módja az MTI szerint a bevétel utáni négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti felfüggesztése. 

További könnyítést jelentenek a következő kormányzati intézkedések:

Rovatok