Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: a háború előtti szintre esett vissza a gáz ára

2022. december 28., szerda 11:26

Régóta várt jó hír érkezett a földgázárakról: a háború kirobbanása előtti szinten kereskednek a földgázzal a holland tőzsdén.

Jelenleg az európai referenciaértékként szolgáló holland gáztőzsdén (TTF) alacsonyabb szinten lehet kereskedni a földgázzal, mint az orosz–ukrán háború kirobbanása, 2022. február 24-e előtt.

Míg február 22-én 80 EUR/MWh, 23-án pedig nagyjából 89 EUR/MWh környékén lehetett a földgázzal kereskedni, december 28-án, szerdán már jóval 80 EUR/MWh alatt mozog az árfolyam:

11 órakor 77,9 EUR/MWh-n lehetett beszerezni.

Nem titok, hogy miért

Korábban többször is foglalkoztunk ennek az okával, és az Index által megkérdezett szakértő szerint összességében három tényező vezetett ehhez a fordulóponthoz:

  1. A gáztárolók töltöttségi szintje Európa országaiban összességében optimális szinten van – Steinre Attila energetikai államtitkár kedden ezzel kapcsolatban azt posztolta a közösségi médiában, hogy „Magyarországon ezen a télen nem lesz gond a gázellátással: most is több mint 70 százalékos töltöttségűek a gáztárolók”.
  2. Európa szinte minden országa érdemben tudta csökkenteni a keresletét. Ezzel reagáltak arra, hogy az európai vezetők szerint Vlagyimir Putyin fegyverként használja az orosz nyersanyagokat.
  3. Az idei tél eddig enyhébb volt a vártnál, ez pedig elősegítheti Európában a takarékos felhasználást.

(Borítókép: Ashley Cooper / Construction Photography / Avalon / Getty Images)

Rovatok