Index Vakbarát Hírportál

Ez állhat Matolcsy György kijelentése mögött

2022. december 28., szerda 16:24

Pogátsa Zoltán és Büttl Ferenc közgazdász arról beszélgetett, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke miért tett szokatlanul erős kijelentéseket a magyar gazdaság helyzetéről.

Mint arról írtunk, szokatlanul erős kijelentések hangzottak el Matolcsy Györgytől, a jegybank elnökétől az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának december eleji ülésén. A bankvezető, aki a Magyar Nemzeti Bank 2021-es évéről szóló beszámolójához fűzött szóbeli kiegészítést, többek között kijelentette, hogy „a kormány 2021-es költségvetése egy gazdasági műhiba volt, jövőre akár 15-18 százalékos infláció is várhat a magyar nemzetgazdaságra”.

Matolcsy György szerint szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van, és gazdaságpolitikai fordulatra lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország ne veszítse el az évtizedet.

Mi állhat a kijelentés mögött?

A Napi.hu beszámolója szerint egy podcastbeszélgetésen Pogátsa Zoltán és Büttl Ferenc közgazdász annak járt utána, hogy mi állhatott a jegybankelnök kijelentése mögött: helyezkedésről, személyes konfliktusról vagy mélyebb gazdasági ellentétről van szó?

Büttl Ferenc úgy véli, Matolcsy György kritikája jogos volt, bár egyáltalán nem új keletű, hiszen a Matolcsy György és Varga Mihály pénzügyminiszter közötti rivalizálás hosszú évekre nyúlik vissza. Úgy gondolja, Matolcsy György nehezen emésztette meg, hogy nem ő maradt a magyar gazdaságpolitika első számú irányítója. A jegybankelnök célja lehet még, hogy a NER rendszerén belül maradva képviseljen egy olyan szakmaiságot, amelyet még a másik oldalon és nemzetközileg is elismernek.

Pogátsa Zoltán pedig azért nem tartja tragikusnak Matolcsy György kijelentéseit, mert szerinte az a jó irány, ha nincs szigorúan elválasztva egymástól a gazdaságszerkezet kialakítása (kormány) és a monetáris politika (jegybank). Szerinte a jegybankelnök nem kizárólag az irányt, hanem az egész rendszert kritizálta, amikor azt mondta, hogy hagyni kellene a vasbetonalapú modellt – amelyet az Orbán-kormány követ –, és inkább a humán tőkébe kellene fektetni.

(Borítókép: Matolcsy György. Fotó: Rosta Tibor MTI)

Rovatok