Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Az Európa-bajnoki cím után a világbajnoki címnek is reális várományosai vagyunk

2022. december 28., szerda 14:55

Az idén is megdőlt a beruházási rekord Magyarországon, 6,5 milliárd euró, azaz 2600 milliárd forint értékben érkezett befektetés – közölte Szijjártó Péter szerdán Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: a befektetői listán Dél-Korea végzett az első helyen volumenben, de az újonnan létrehozott munkahelyek számát tekintve Németország vezet.

A miniszter közölte: a magyarországi beruházási struktúra egészséges, a befektetések 48 százaléka Keletről, 42 százaléka Nyugatról érkezett, a magyar befektetések pedig elérték a 10 százalékot. Hozzátette:

a beruházások döntő többsége az elektromosautó-iparba érkezett.

„Nekünk, magyaroknak nem lehet más a célunk, mint hogy kimaradjunk a recesszióból, hogy fenn tudjuk tartani a magyar gazdaság fejődési ütemét. Ezt csak úgy lehet elérni, ha minél több beruházást hozunk az országba. Ezek teremtenek munkahelyeket, ezekből lesz teljesítmény, a teljesítményből pedig gazdasági növekedés” – fejtette ki a miniszter.

Szijjártó Péter szerint minden eddiginél nagyobb jelentősége van annak, hogy idén újra megdőlt a beruházási rekord, hiszen eddig soha nem érkezett annyi beruházás Magyarországra, mint idén.

Aláhúzta: mindebben nagy szerepe van a kormányzat beruházásösztönzési rendszerének is. A kormány ugyanis nagyon sok erőfeszítést tett annak érdekében, hogy itt találkozzon a keleti és a nyugati gazdaság.

Magyarország az átállás Európa-bajnoka

Elmondta, hogy ma a keleti és a nyugati gazdaság igazi találkozási pontja az elektromosautó-ipar. Közölte, a nagy nyugat-európai, német autógyártók hamarosan átállnak arra, hogy a nagyobb hangsúlyt az elektromos autók gyártására fektetik. Ehhez pedig elektromos akkumulátorokra van szükség, amelyeket alapvetően Keleten gyártanak a kínaiak és a koreaiak. Ugyanakkor ma már Magyarország is jó találkozási pontnak bizonyul a keleti és a nyugati gazdaság számára.

Szijjártó Péter kifejtette: „Magyarország lett az elektromosautó-ipari átállás Európa-bajnoka. És úgy vagyunk harmadikak a világon az elektromos akkumulátorok gyártásában, hogy a legnagyobb európai elektromosakkumulátor-gyártás építése a jövő esztendő elején fog megkezdődni, tehát az Európa-bajnoki cím után a világbajnoki címnek is reális várományosai vagyunk.”

Tarol az elektromosautó-ipar

A miniszter közölte azt is, hogy az idén érkező beruházások 73 százaléka kötődik az elektromosautó-iparhoz, ezen belül 43 százalék az elektromosakkumulátor-gyártáshoz, 30 százalék pedig olyan autópari beruházás, aminek a fókusza ma már az elektromos vagy hibrid meghajtású autók gyártása.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy tradicionális magyarországi ágazat, az élelmiszeripar is felkerült arra a listára, amelyen a két számjegyű beruházási arányú ágazatok vannak. Az élelemiszeripar a befektetések 10 százalékát vonzotta. További nyolcszázaléknyi befektetés pedig a szolgáltatóközpontok ágazatába érkezett, ami azért fontos, mert itt a diplomás, nyelveket beszélő fiatalok dolgoznak, ezért kiemelt jelentőségű ágazat.

A miniszter elmondta: az idei esztendő rendkívüli nehézségeket tartogatott mind külpolitikai, mind gazdasági területen.

A háború komoly gazdasági nehézségeket okoz

„A világjárvány következményeinek kontroll alá helyezésével azt gondoltuk, hogy olyan nehéz időszakon vagyunk túl, amelyhez foghatót nem fogunk tapasztalni az elkövetkező időszakban” – mondta, hozzátéve, hogy „csalódnunk kellett, hiszen februártól olyan háborús időszak kezdődött, ami rendkívüli megpróbáltatások elé állított mindannyiunkat”.

A háború és az arra adott abszolút elhibázott brüsszeli szankciós válaszok miatt az európai gazdaság a recesszió irányába halad  jelentette ki, és úgy vélte, minél tovább tart a háború, minél több szankciós intézkedést fogad el Brüsszel, annál nehezebb helyzetbe kerül az európai gazdaság.

Ugyanakkor annál többet nyernek azok, akiknek az az érdekük, hogy az európai gazdaság mélyrepülésbe kerüljön – jegyezte meg.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok