Index Vakbarát Hírportál

Magyarország élelmiszer-drágulása felkerült a Világbank top 10-es listájára

2022. december 28., szerda 07:53

A Világbank adatai szerint Magyarország is felkerült azoknak az országoknak a listájára, ahol a leggyorsabban nőnek az élelmiszerárak. A top tízes listán Magyarország előtt nem sokkal vezet Suriname és Ruanda.

A Világbank a top tízes listát a világ leggyorsabban dráguló élelmiszerárairól országokra lebontva a Twitter-oldalán tette közzé december 26-án.

A belföldi élelmiszer-drágulás világszerte továbbra is magas. A 2022 augusztusa és novembere közötti időszak adatai magas inflációt mutatnak szinte valamennyi alacsony és közepes jövedelmű országban; az alacsony jövedelmű országok 88,2 százalékában, az alsó-közép jövedelmű országok 90,7 százalékában és a felső-közép jövedelmű országok 93 százalékában 5 százalék feletti, és sok országban két számjegyű az infláció.

A Világbank elemzése szerint magas jövedelmű országok körében a magas élelmiszer-inflációval küzdő országok aránya 81,8 százalékra emelkedett. A leginkább érintett országok Afrikában, Észak-Amerikában, Latin-Amerikában, Dél-Ázsiában, Európában és Közép-Ázsiában találhatók.

Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője Facebook-oldalán megjegyezte a táblázat közzététele alatt, hogy ezzel 

a 10. legsúlyosabb élelmiszer-inflációval sújtott ország vagyunk a világon. Igen, a háborúban élő Ukrajnát is megelőztük.

A politikus szerint ezzel Magyarország ismét „prominens társaságba került”.

Magyarország ezért került fel a listára

Az orosz–ukrán konfliktus világszerte megnövelte az élelmiszerárakat, viszont a top tízes listára jutáshoz egyedi probléma volt szükséges a kiemelt országokban. A nemzetközi mintázattól eltérő magas hazai élelmiszer-inflációt több tényező is magyarázza:

(Borítókép: Karip Tímea / Index)

Rovatok